Kristdemokrater på nya äventyr

Enligt dagens SIFO så fortsätter gapet mellan regeringens gunst och oppositionens stöd att öka. Det börjar nästan bli småtråkigt nu och man börjar bli lite skraj som socialdemokrat att när vi kommer till 2010 att alltför många tar valet med ro och ser det som en söndagspromenad utan betydelse.

Särskilt intressant är bland de unga väljarna har oppositionen ett kraftigt övertag på 30 gentemot högerregreingen. Med andra ord de flesta yngre väljare uppfattar inte den moderatledda regering som speciellt modern eller fräsch. Uppgivenheten på Svenska Dagbladet ledarsida är anmärkningsvärd - de verkar redan ha gett upp hoppet om valet 2010. En märklig men välförtjänt defatism.


Det värsta scenariot är naturligtvis att socialdemokratiska sympatisörer får för sig att deras röst är utan betydelse och stannar hemma. Man ska väl inte måla fan på väggen men det finns all anledning att inte göra som Hedlund varnade för en gång att "sälja skinnet innan björnen är skjuten".


En av de mest märkliga förslagen jag har sett på länge är det av Kd lanserade arbetslöshetspenningen som ska användas till att köpa tjänster av valfri arbetsförmedling (läs privat). Förslaget har Kd hämtat hem från det södra halvklotet och den australienska politiken. Här har den numera utsparkade högerregeringen gjort allt den kunnat för att knäcka facket och bland de mer märkliga s.k. "reformer" har denna varit.


Men liksom australiensiska högerpolitiker har inte Kd fattat att just en bra a-kassa, vuxenutbildning och arbetsmarknadsutbildning är det mest effektiva verktyget för att komma tillbaka i arbete efter arbetslöshet. Övertron på marknaden som alla lösningars fader och moder börjar nästan bli patetisk.


Apropå Kd så ligger de på plussidan i SIFO-mätningen . Hägglunds församling har t.o.m. ökat med någon procent medan i andra undersökningar ligger partiet stadigt under isen (dvs. 4 %-spärren). Låt vara som det vill med det men Hägglund ska inte känna sig lugn nu när t.o.m. den förre partiledaren Alf Svensson kritiserar Kd, Hägglund och alliansen för hjärtlös gentemot sjuka och arbetslösa.


Söndag kväll det innebär en ny arbetsvecka om några timmar. En vecka med nya samtal från bekymrade ungdomar och andra som arbetsgivarna har blåst på olika sätt. En ny vecka där man får tala om för ledsna och för den delen även förbannade löntagare att de har rätt på avtalsenlig lön, anställningsbevis, övertidsersättning, OB-ersättning, slippa trakasseri av olika slag för att nämna några exempel på vad vissa arbetsgivare hittar på i Reinfeldts högerstyrda Sverige. Det kommer en jämn ström av mail och telefonsamtal till Fackets hjälptelefon 020-56 00 06 och till Lunarstorm.

Söndag kväll där det nästan är vårlikt ute men på arbetsplatserna och i samhället blåser en jämn kylig och isig högervind. Jag säger som den förre LO-ordföranden Bertil Jonsson; det är vår uppgift att stå i vägen då!


http://www.kulturochpolitik.se/


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0