När kommer revolten mot Reinfeldt?

Utförslöpan, eller ska vi kalla det fritt fall, fortsätter för Reinfeldt. Expressen som har beställt undersökning är lagom så glada på sin ledarsida idag. Nu har också missnöjet med den borgerliga regeringen nått ända in i moderaternas kärna. När nu Demoskop i helgen presenterade nya siffror av opinionsläget så var det en kalldusch för minst två partier. Och moderaterna faller mot bottennoteringarna precis innan Reinfeldt trädde till.


Kristdemokraterna ligger för nionde månaden i rad utanför riksdagsspärren och skulle med Demoskops siffror finna en stängd dörr i riksdagshuset. Det bekräftar bara det som många andra har sagt kd var Alf Svensson. B-kopian Hägglund framstår som en ganska svag och opålitlig opportunist som byter åsikt efter vad han tror är gångbart. Göran Hägglund lär få äta upp bensinskatten och hemmafrulönen vad det lider. Bestraffning har redan börjat och det slutar inte än på ett tag. God natt Hägglund skulle man kunna säga!


Moderaterna börjar närma sig den kritiska massan för vad höger-moderaterna tillåter av förnedring. Ett tapp på 5,2 % i en opinionsundersökning och 20,7 % totalt är för Reinfeldt, Borg och Littorin en sannskyldig katastrof i partirelationen. Den moderata familjen tolererar snart inte mer utan kritiken mot Reinfeldt kommer snart att bli offentlig.


Att det internt klagas att man är missnöjd med politiken, att Reinfeldt kritiseras från höger av en ohelig allians mellan ultrakonservativa krafter i blårandig kostym och spetsblusar samt nyliberaler av ultramarknadssnitt kommer att växa fram. Reinfeldt kommer att få svårt att hålla sin position inom moderaterna om partiet fortsätter det fria fallet som är på gång. Var går gränsen när revolten kommer trots att man sitter i regeringsställning.


En annan konsekvens är naturligtvis att när två av regeringsalliansens fyra partier tappar och försvagas så mycket som skett med kd och m så ändrar det maktbalansen inom regeringen. Fp och c ser naturligt en möjlighet att stärka sin ställning i opinionen. Men även de har problem fp fick inget av det stora lyft i opinionen trots partiledarebyte och Maud Olofsson framstår som en ganska hemsk valkyria med grovt tillhuggna argument om bävrar och liknade. Hennes förakt för sjuka, arbetslösa och andra som har kommit vid sidan i samhället stöter bort även bland borgerliga sympatisörer.


Borgerlighetens problem är att ingen vill ha deras politik. Så länge de driver den så kommer opinionen att försämras. Börjar de driva en annan politik och möta kritiken om orättvisor och klyftor och förbättra för de som har det sämst anfaller den egna oppositionen. Alltså moderatrena, folkpartiet, kristdemokraterna och centern har satt sig själva i sitt eget moment 22. Det bästa för landet och för Sverige vore ett nyval så vi fick en regering som hade folkligt stöd och förtroende. Den nuvarande Reinfeldtska regeringen har det uppenbart inte, inte med ett gap på 19 % mellan blocken.


Till sist.....


Dags för några tips på bra spår att spela i exempelvis bilen:


Dave Brubeck Quartet med Gerry Mulligan Take Five (från We´re All Together Again For The First Time (Atlantic)

En makalös 16-minuters version inspelad live I början på 1970-talet. Jazz blir aldrig bättre än så här. Brillianta musiker, kreativitet och geniala improvisationer.


Gilbert Becaud Et Maintenent (Columbia)

What Now My Love på engelska men glöm de engelska versionerna för ingen slår Becauds original i desperation och sorg. Det kvittar om man kan franska man förstår Becauds bottenlösa sorg efter att har lämnats av sin älskade. Den franska schlagerns höga visa!


Steve Goodman The City Of New Orleans från The Steve Goodman Anthology (Red Pyjama)

En I Sverige ganska okänd låtskriva som dog ung I svår sjukdom. Betraktas som en av USA:s bästa folkliga låtskriva. City Of New Orleans är hans mesta kända och kanske mest sjungna låt. Den beskriver tågresan från Chicago till New Orleans så livligt att man är själv med.


Lee Clayton Industry från The Dreams Goes On (Capitol)

Kanske den bästa låt som skrivits om hur arbete kan döda människor. Sången som handlar om Lee Claytons far och hur hans hälsa förstördes av arbetet. Den sjungs utan återhållen vrede utan med stort engagemang av denne i amerikansk outlaw-country mindre kände men för den skull inte riktigt bra låtskrivare.


Neil Diamond He Ain´t Heavy He´s My Brother från Rainbow (MCA)

Den absolut bästa versionen av denna universella hyllning till människovärdet. Jag fryser när jag hör Diamonds mindre kända version. Hollies hade hiten 1969 men Diamond gjorde den ultimata versionen.


För övrigt finns det ett antal nya tips om bra plattor på min hemsida.


http://www.kulturochpolitik.se/


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0