Reinfeldts eget moment 22 eller alliansen och djävulens alternativ

Har alliansen slutat upp att tro på sin egen politik eller har man insett att medborgarna är trötta på högerpolitiken. Det är väl den enda tolkningen man kan ge det faktum att Reinfeldtregimen nu har i symbolfrågan privatiseringen av Apoteken har de facto brutit med sin egen politik när man inte tänker föreslå en privatisering av de av staten ägda 900 apoteken runt om i landet. Genomför ministären Reinfeldt sin egen politik så förlorar man opinonen och gör man det inte så blir man hängd på DN:s ledarsida.


Man tänker släppa in andra aktörer i ett luddigt formulerat förslag för att inte helt tappa ansiktet i högerburen. Nu talar inte ställföreträdare pastor Hägglund (kd) om omreglering istället för avreglering. Det han föreslår är egentligen ordningen som var fram till 1971 vad det nu är för nyhet att ta tillbaka ett system för läkemedelsdistribution som kasserades för snart 40 år sedan.


Hägglund blir lite patetisk i sitt försvar för en omreglering när det gäller förändringarna som han förslår. Han tar fram Banverket som skiljdes ut från SJ och Svenska Kraftnät som gjordes likadant med från Vattenfall. Dessa skulle enligt Hägglund tala för att en liknande styckning av Apoteksbolaget där receptregister, e-recept "och liknande" skulle skiljas ut från moderbolaget.


Nu kan väl ingen säga att Banverket utanför SJ eller Svenska Kraftnät utanför Vattenfall har varit sådana hittar för konsumenterna. Bristerna i Banverkets underhåll och den mindre goda kommunikationen mellan SJ och Banverket känner varje tågresenär till. Inte har elkonsumenterna tjänat på avregleringarna av elmarknaden tvärtom det enda som dessa avregleringar har gett är sämre och långsammare underhåll av järnvägsnätet och dyrare el.


Det finns all anledning att vara kritisk till Hägglunds förslag men det mest intressanta är devalveringen som alliansen nu gör av sin egen politik. Man tar steget bort från den politik som man gick till val på. Man vågar helt enkelt inte längre föra sin egen politik då varje politiskt beslut som ligger i linje med deras egen politik resulterar i sämre opinionssiffror. Naturligtvis är högertribunen Dagens Nyheter på krigsstigen mot den egna regeringen som man normalt står bakom oavsett vad den gör. Men även DN har märkt hur det borgerliga självförtroendet har sjunkigt i takt med att den egna politiken endast gett sämre siffror.


Kommer det här att innebära att regeringen håller på efter ett drygt år att förvandlas till en vad amerikanarna kallar lame duck. Alltså oförmögen att bedriva sin egen politik för den har förvandlats till ett politiskt självmord. En hel del tyder på det när man inte vågar genomföra en av sina viktigaste valfrågor och en symbolfråga.


Att inte klara det varslar om ett dåligt självförtroende och om en stor oro för hur det här ska gå. Framförallt när två av alliansens partier sjunker sakta men säkert närmare den kritiska massan för att få vara kvar i riksdagen.


Det måste vara ett helsicke att vara borgerlig partiledare när genomför sin politik tappar opinionen och om man inte genomför den får de egna emot sig. Tala om ett djävulens alternativ eller Reinfeldts moment 22.


http://www.kulturochpolitik.se/


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0