Äntligen, Karadzic gripen!

 Utanför Kakanj, Bosnien-Herzegovina. (Foto: Unga Örnar, Östergötland)

 

En av europeisk historias mest avskyvärda personer har äntligen gripits. Det gäller den s.k. presidenten i Republika Srpska Radovan Karadzic. Karadzics krigsförbrytelser är av en sådan dignitet att de möter alla jämförelser från exempelvis andra världskriget. Hans främsta merit är massakrerna i Srebenica för nästan exakt 13 år sedan då alla pojkar och män mejades ner av Karadzics och överbefälhaven Ratco Mladic. Inte heller ska glömmas hans skuld i terrorbeskjutning av Sarajevo-borna under hela kriget.

 

Nu har den avskyvärde bloddrypande Karadzic gripets av serberna själva men fortfarande är Mladic på fri fot. Det har varit möjligt att gripa Karadzic på grund av att EU ställt tydligt ultimatum till serberna om de ska kunna bli EU-medlemmar måste krigsförbrytarna lämnas ut till krigsförbrytardomstolen i Haag.

 

Jag befann mig i Bosnien några år efter krigsslutet på uppdrag av Unga Örnar som jag var ordförande för i Östergötland. Vi var bland annat i en liten stad Kakanj men även i Sarajevo och andra städer som hade drabbats oerhört hårt av striderna. Det var ett land som var sönderslitet av det som hänt och de rutinmässiga övergrepp som hänt. Men samtidigt ett fantastiskt land där dess skönhet stod i än bjärtare konstrast till vad som skett under inbördeskriget.


Morden, tortyren, våldtäkterna – allt med en precision och utstuderad grymhet från främst serberna och deras irreguljära trupper. Känslan av förtvivlan och sorg över allt elände vi fick höra och få vittnesmål om var tillräckligt för att sömnen skulle bli störd under en lång tid.

 

Men samtidigt fanns en annan sida – en vänlighet och gästfrihet mitt i allt eländighet, trasighet och sorg. De resor som jag gjorde i Bosnien har stannat i mitt minne som oförglömliga och därför är glädjen desto större när överbödeln äntligen har fångats in – 12 år för sent men i alla fall.

 

Hans straff kan bara bli ett – livstid. Egentligen är han om någon förtjänt av det straff han skulle få om han släpptes ut på ett torg i säg Srebrenica.

 

Har du synpunkter på blogginlägget, förutom att kommentera nedan, kan du e-posta till [email protected]

www.kulturochpolitik.se

www.ordochkultur.se

 

Missa inte Samirs äventyr i det nya FRA-övervakade Sverige: www.samircomics.com


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0