Hurra för sommarteatern!


Sommar, sommar, sommar!


Det betyder ledighet, sol och värme men också sommarteater. Många möter teater just på sommaren när man är ledig och har tid att gå på teater. Teatern flyttar ut i den svenska sommarkvällen och människor kommer i tusental till exempelvis Stefan och Kristers produktioner och har jäkligt kul.

 

Sedan kan ju kulturskribenter och teaterkritiker sätta näsan i vädret och oja sig över vad de kallar ytlighet och lättköpta skratt. Måhända att sommarteater oftast är ganska mainstream men mycket ofta är den välspelad och en viktig del i svenskt kulturliv. Att sedan inte de stora institutionerna inte flyttar ut och möter människor där de är deras fel inte publikens.


Göran Sarring t.h. funderar över hur jobbet att förvandla plåtladan till en teater ska gå till.

 

Den förre teaterchefen på Östgötateatern Göran Sarring och Norsholms Komediteater sätter för andra året i följd upp en sommarproduktion i lilla Norsholm. Här mitt i sommaridyllen mittemellan Linköping och Norrköping ett stenkast från Göta kanal skall under fyra veckor Ludvig Holbergs Pernilles korta frökenstånd spelas i vad som måste vara Sveriges fulaste plåtlada.

 

I dag började jobbet att förvandla plåtladan till en teater. En imponerande uppgift att förvandla detta till en fungerande sommarteater. Men det är också lite av charmen med sommarteater. Att mitt i det omöjliga i försigpåarnas värld göra detta omöjliga. Givetvis kommer det att gå; givetvis kommer de 130 i publiken få ett gott skratt och en teaterupplevelse att ta med sig in i vintermörkret.


Båtklubbens vinterlada innan den blir teater.

 

Ett annat perspektiv på fenomenet sommarteater är att det skapar jobb inte bara för teaterarbetare som skådespelare, ljus och ljudfolk utan också sommarjobb åt ungdomar på respektive ort. Så sommarteater är inte bara teaterupplevelse utan också det skapar jobb.

 

Så har du vägarna förbi Norsholm mellan 25 juli – 17 augusti så gå på teater. (Se här för detaljer om biljetter o.s.v.)


(FOTO Ingemar E. L. Göransson)


www.kulturochpolitik.se

www.ordochkultur.se


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0