Reinfeldts och Littorins ansvar för de ökade arbetsplatsolyckorna

Åtta gruvarbetare blev igår inlåsta i Malmberget på 1250 meters nivå. En brand i gruvan gjorde att de var i livsfara. Nu slutade det hela lyckligt och ingen kom till fysisk skada. Händelsen var en av många arbetsplatsolyckor som skett i en allt mer accelererad omfattning under de senaste åren. Det har varit byggnadsarbetare som fallit ner från obefintliga byggställningar, det har varit trafikolyckor i samband med arbete och som häromdagen då en arbetare krossades av ett betongblock.

 

Ökningen av arbetsplatsolyckor har varit påtaglig sedan Reinfeldt tillträdde som statsminister. Detta är givetvis ingen tillfällighet utan en följd av en nedvärdering av arbetsmiljöarbetet som har skett med högerregeringen. Ett av de första besluten som togs var att lägga ner den enda forskningsresurs värd namnet som fanns i Sverige med fokus på arbetsmiljöfrågorna; Arbetslivsinstitutet. Den andra åtgärden var en dramatisk nedskärning av statsmedlen till arbetsmiljöverket och finansieringen av arbetsmiljöombudens utbildning.

 

De här besluten har fått en omedelbar konsekvens med sämre arbetsmiljöbevakning, färre inspektioner och nedlagd forskning. Detta innebär självfallet att det blir sämre utbildade arbetsmiljöombud och färre inspektioner ute på arbetsplatserna. Därmed ökar risken för både omedvetna och medvetna brott mot arbetsmiljölagen och reglerna som skall skydda löntagarna mot sjukdom och skada. Nu ökar också på nytt både arbetsskadorna och än värre de fatala olyckorna. Människor dör helt enkelt på jobbet och de dör onödigt som en följd av regeringens politik. Politiken har inneburit att människor skadas i värsta fall för livet eller förlorar det för alltid.

 

Arbetsmiljön är en av de viktigaste frågorna inte bara för fackföreningarna utan lika mycket för seriösa arbetsgivare. För när oseriösa klippare till arbetsgivare börjar konkurrera med löntagarnas hälsa så blir det en omöjlig situation. För är det meningen att vi ska riskera livet när vi jobbar. Ska vi behöva ta onödiga risker för att arbetsgivaren ska göra lite större vinst. Är helt enkelt inte människors hälsa och liv mer värt. Arbetsmiljön borde vara en av de viktigaste frågorna även för politiker i alla partier men för högern är det uppenbarligen inte det – arbetares och löntagares liv och lem är mindre värda i deras ögon.

 

Det finns en uppenbar cynism i regeringens politik när det gäller synen på arbetsmiljön. Det är inte utan att man kan säga utan att överdriva att regeringen kallt kalkylerar med att sämre arbetsmiljö ger större vinster och därmed utrymme för större skattesänkningar för medel- och överklassen. Regeringen Reinfeldts arbetsmiljöpolitik är inget annat än en ren klasspolitik. Vill man vara riktigt brutal (och ärlig) skulle man kunna påstå att Reinfeldt, Borg och inte minst Littorin har ett antal människors liv på sitt samvete på grund av deras brist på arbetsmiljöpolitik.

 

www.kulturochpolitik.se

www.ordochkultur.se


Kommentarer
Postat av: Kerstin

Men visst värnar regeringen om människorna. Det är bara det att arbetare inte är människor i deras värld. De arbetande, producerande, är rätt och slätt kreatur, arbetsoxar. På 1700-talet sade man detta i klartext. Idag säger man det inte, man bara agerar utifrån denna uppfattning.

2008-07-04 @ 23:29:18
URL: http://www.alba.nu/motvallsbloggen/
Postat av: Ingemar E L Göransson

Tyvärr har du rätt Kerstin, det finns en unkenhet över regeringens politik.

2008-07-05 @ 00:18:56
URL: http://ingemarsblogg.webblogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0