Rötmånad

Rötmånad är det nu. Enligt folktron så kunde de mest märkliga saker hända då. Och visst händer det rysligheter även i vår moderna tid.


Med risk att bli tjatig så konstaterar jag att arbetsplatsolyckorna och arbetsplatsdöden fortsätter att fara fram som en veritabel farsot. I går hände ytterligare en ny allvarlig olycka där en byggnadsarbetare dödades och flera skadades allvarligt.


Olyckan blir på nytt en dags rubriker, försäkringar utbetalas (om det fanns kollektivavtal) och i ”bästa” fall blir den syndande arbetsgivaren lagförd och får lite böter som bestraffning. Men ingen tar upp det grundläggande problemet.


Vad vi ser nu är konsekvensen av nedskärningarna i arbetsmiljöarbetet. Nedskärningarna i resurser till arbetsmiljöverket och givetvis försämringen av utbildningen av arbetsmiljöombud. Att den sittande regeringen har ett oerhört stort och tungt ansvar när vecka efter vecka människor dör ute på våra arbetsplatser verkar inte bekymra någon.

 

Jag har inte sett några upprörda artiklar på DN:s debattsida från fackliga ledare; inga dramatiska reportage från Janne Josefsson eller politiker som har tagit till brösttoner mot det faktum att människor dör helt i onödan på jobbet varje vecka just nu. Att det sker en allt mer accelererande arbetsplatsdöd verkar inte ens märkas i den offentliga debatten.

 

Var är du Wanja, Mona och ni alla andra? Var är regeringen? Var är Yrkesinspektionen? Var är Arbetsmiljöverket? Var är journalistkåren? Var är alla som borde ta arbetsmiljöfrågorna på största allvar men är alltför tysta när det dör människor varje vecka ute på våra arbetsplatser.

 

En annan för rötmånaden lämplig ryslighet (dock av en annan dignitet) eller rättare sagt företeelse är Fun mobile. Det är ett företag som med en otydlig marknadsföring på sin hemsida lurar främst unga människor till att prenumerera på rättigheten att ladda ner exempelvis ringsignaler. Vad de flesta inte inser är att de kommer att få tre SMS per vecka till det hutlösa priset av 15 kr per SMS. När du väl har gått på löftet om gratis ringsignaler (som egentligen kostar 45 kr/vecka) eller kring 2500 kr per år. En av mina ungar lät sig luras och det tog en hel förmiddag att få stopp på skiten. Nu anmäler jag fun mobile till KO för vilseledande marknadsföring.

 

Reinfeldt verkar också ha fått sin rötmånadshistoria. Jag menar givetvis FRA-historien. Inte nog med att den är minst sagt tveksam ur demokratisk och medborgerligt perspektiv. För vem accepterar att underrättelsetjänsten helt utan regler ska kunna läsa min e-post, avlyssna min telefon eller kolla mina bankkonton. Detta oavsett om jag är en potentiell säkerhetsrisk eller en helt oförvitlig medborgare.

 

Medborgerliga rättigheter kan inte hanteras hur som helst och utan respekt av en regering som det har skett nu. Visst tusan måste säkerhetstjänsten bedriva signalspaning, det är självklart men det skall ske efter regler och i juridisk ordning.

 

Problemet för Reinfeldt är att frågan till stor utsträckning blivit en generationsfråga. Därför dyker nu högerregeringen bland unga väljare. Varken för unga eller gamla är högern ett bra alternativ. Risken är tyvärr att det är partier som  Sverige”demokraterna” som kommer att tjäna på FRA-schabblet. Så konsekvensen av FRA-historien kan bli att regeringen (m) hjälper SD in i riksdagen 2010.

 

Rötmånad, rötmånad, rötmånad då påstås att vi då kan få se kalvar med två huvuden och andra rysligheter. De behövs inte det räcker med arbetsplatsdöden, Fun mobile och FRA. Det är eländen nog. Det behövs inte mer.

 

Vill du förutom kommentera nedan det här blogginlägget kan du nå mig på [email protected] 

 

www.kulturochpolitik.se

www.ordochkultur.se


Kommentarer
Postat av: Peter Ingestad

Fördj-vligt med arbetsplatsolyckorna! Var har arbetarrörelsen tagit vägen?

2008-07-16 @ 18:03:04
URL: http://screenfonds.blogspot.com/
Postat av: Ingemar E L Göransson

Jag undrar detsamma! Jag nästan skäms för den tystnad som är just nu kring alla olyckor.

2008-07-16 @ 18:31:11
URL: http://ingemarsblogg.webblogg.se/
Postat av: Anonym

Fel. Rötmånaden inleds i slutet av fruntimmersveckan, det vill säga något av datumen 22, 23 eller 24 juli. Det du ser är nog normal verklighet.

2008-07-16 @ 19:01:34
Postat av: Ingemar E L Göransson

Tyvärr har du rätt, men det är en fin krok att skriva kring!

2008-07-16 @ 19:18:24
URL: http://ingemarsblogg.webblogg.se/
Postat av: Tobias Lindgren

Skulle inte Sverigedemokraterna vara demokratiskt? Vad grundar du det på?

2008-07-18 @ 18:16:16
Postat av: Ingemar E L Göransson

Ett parti med ett program som liknar en karbonkopia av Lindholmsnazisternas från 40-talet och som är främlingsfientligt är per definition ett anti-demokratiskt parti.

2008-07-19 @ 00:55:04
URL: http://ingemarsblogg.webblogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0