Det var kollektivet Spanien som vann fotbolls-EM

Så då var fotbolls-EM slut och rätt lag vann. Ja, jag vet att jag skrev för en vecka sedan att de skulle varit kul att se Turkiet och Ryssland mötas i en final. Men, inget av de två lagen räckte i slutänden och det blev helt rättvist att Spanien efter 44 år vann en större mästerskapstitel. Vad som var intressant med Spaniens fotboll är att de plötsligt spelar som ett lag, ett kollektiv, inte som ett antal i och för sig duktiga individualister utan det var ett kollektiv som vann EM.

 

Både Turkiet och Ryssland har något stort på gång och om några år är jag inte förvånad om den dominerande fotbollen skrivs Spanien, Holland, Turkiet och Ryssland. Många av de tidigare stormakterna i fotbollsvärlden är en skugga av tidigare framgångar. Det gäller England, det gäller Italien och även Tyskland är en skugga av sig själva. Det är också bra för fotbollen och det är bra för publiken när dödgrävare som Grekland ges respass ur EM. Spanien var värdiga vinnare och EM-turneringen var i huvudsak en ren propaganda för en publikvänlig och lysande, sprakande och vibrerande fotbollsunderhållning!

 


 

En vecka i London ger två saker; ont i fötterna och en massa upplevelser. London är en fantastisk stad med sin mix av all världens smaker, språk och kulturer. Du kan höra arabiska, turkiska, afrikanska språk, spanska, italienska osv. Du kan äta mat från alla världens hörn; hitta kläder, böcker, musik, konst och kultur från överallt. London är helt enkelt Europas New York. Sedan blir saken inte sämre av en väl fungerande, om än varm och trång tunnelbana, bussar som tar dig på tvären.

 

Nu är det semester även om en del jobb måste göras så blir det för första gången en lång semester till mitten av augusti då jobben börjar samlas; dokumentationer av exempelvis Ungdomsforum på Runö och inte minst min medverkan på Motståndsfestivalen 27-30 augusti i Riddarhyttan. Två viktiga händelser i augusti.


 

Två de mest intressanta föreläsarna som kommer till Motståndsfestivalen mötte jag i London för överläggningar och planering inför Riddarhyttan. Mike Smith från brittiska TUC (LO:s motsvarighet i UK) och John Callow från Marx Memorial Library vars föreläsning tar sin utgångspunkt från Rosa Luxemburgs tes socialism eller barbari. Smith kommer att dra slutsatser utifrån ett fackligt perspektiv av Thatchers anti-fackliga politik på 1980-talet och dess konsekvenser för löntagarna i Storbritannien.

 

 

Till sist…..

 

Dennis Wilson Pacific Ocean Blue (Caribo CD)

En två-cd utgåva av Beach Boys brodern Dennis Wilson soloproduktion från 1977. Den gick ganska obemärkt förbi mitt i punklarmet men är en underbar västkustplatta som är så värd att återuppta bekantskapen med. En melankolisk oerhört vacker platta som konstaterar till den glatta Kaliforniakänslan. En utmärkt produktion som gick de flesta förbi då det begav sig.

The Big Stiff Box Set (Salvo CD-box)

98 (!!!) 45-A-sidor samlade på en CD-box Här finns alla framsidor, tyvärr inga B-sidor, men man kan inte få allt. En utmärkt essay skriven av legendariske DJ:en Ian Peel medföljer också i denna snygga box. Här finns alla de klassiska låtarna och alla de numera helt bortglömda små juvelerna från skojaren Jake Riverieras skivbolagsäventyr.

( FOTO Ingemar E. L. Göransson)

www.kulturochpolitik.se

www.ordochkultur.se


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0