Italien - Spanien = EM i sömnpiller

(FOTO Ingemar E. L. Göransson)


Fotbolls-EM fortsätter att rulla på. Kvällens match mellan Italien och Spanien var tyvärr inget annat än ett sömnpiller av stora mått. Här behövdes inga tabletter för att somna. Däremot gläder Ryssland med en lysande fotboll och Turkiet med en vilja som kan försätta och flytta berg.


Fotboll ska vara roligt, det ska vara spännande och det ska vara en vacker form av mänskligt schackspel. Tyvärr de flesta europeiska lagen visar inte upp detta utan de representerar en övertaktisk form av fotboll där fegheten och rädslan att göra fel dominerar istället för ett publiktvänligt spel.

 

Jag hoppas att Turkiet och Ryssland möts i finalen för de två lagen har visat upp en fotboll som är som fotboll ska vara – helt underbar med en massa jävlar anamma!

 

Musik, musik här är några tips i den årstid som den svage kallar sommar:


Simon Dupree And The Big Sound Part Of My Best (EMI)

Engelsk 60-talssoul som är sorgligt bortglömd. Ett band som var alldeles utmärkt, men tyvärr missade totalt framgångståget. Försökte sig till sist på psychedelia i den vackra Kites och fick en mindre hit. Sedan var det slut. På den här samlingen finns allt inklusive deras legendariska LP både i mono och stereo-version (som bara kom ut i USA på Tower, vad jag minns).

 

T-Bone Walker Stormy Monday Blues (BGO)

Ursprungligen en Bluesway-platta utgiven 1967 här i en välförtjänt och välkommen CD-version, numera även den utgången. T-Bone Walker var en föregångare för gitarr-bluesen som den kom att definieras av exempelvis B.B. King, Albert King, Otis Rush och andra. T-Bone Walker gjorde massor av inspelningar sedan mitten av 1940-talet till han avled 1975. Bluesway-plattan är faktiskt en av hans bästa under hans senare år.

 

Calvin Boze and his All-stars Havin´A Ball (Moonshine LP)

Calvin Boze spelade R&B på 1940-50-talet. Påminner en del om Louis Jordan och är riktigt bra. Jag hittade plattan i en back med plattor på en loppmarknad härom veckan. Överförd och digitaliserad till Cd är den en perfekt bilåkarplatta. Det är nästan så man tror att man är i L.A. 1949 och bara väntar på att Philip Marlowe eller Sam Spade ska komma runt hörnet.

 

Sanna Carlstedt Sånger under Eken (Satellite)

Sveriges korsning mellan Janis Joplin och Cornelius Vreeswijk. En röst som kan spränga berg och allt bättre förmåga att skriva bra texter om vår nutid utan att det blir plakatpolitik av det. Hennes nya Cd kom ut härom veckan och är ett stort steg framåt sedan förra plattan.

 

Nu dröjer det några dagar innan jag återkommer på bloggen eftersom uppdrag kallar mig till London. Kanske jag skriver om jag kan hitta en vettig uppkoppling.

 

www.kulturochpolitik.se

www.ordochkultur.se

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0