LO-kongressen - medlemmarna visar att demokratin fungerar

I dag avslutas LO-kongressen. En LO-kongress som varit annorlunda på flera sätt. För det första kan ingen påstå efter den här kongressen att arbetarrörelsens olika organisationer leds av ett gäng medelålders män. Tvärtom, inte bara LO utan även det socialdemokratiska partiet och SSU leds numera av kvinnor, duktiga kompetenta kvinnor. LO:s enhetschefer är i majoritet även de kvinnor.

Det är den första skillnaden. Den andra är, och det är ett potentiellt bekymmer, att LO:s ledning förlorade viktiga frågor på kongressen. Medlemsopinionen, förtroendevalda och ombudsmän på lokal nivå drev igenom en uppfattning som LO:s ledning inte delade.


A-kassan ska vara 90 % och utan karensdagar. Sjukförsäkringen samma sak. Här var det Falköpingskommunalaren Dan Gabrielsson som med retorisk skicklighet och övertygande argumentation vann kongressens stöd och därmed slog LO:s ledning och förbundsledningarna på fingrarna.


Likaså drev två viktiga och stridbara förbund, Byggnads och Transport igenom att LO:s ska verka för att riksdagen inte ska skriva under Lissabonfördraget förrän garantier finns för den svenska kollektivavtalsmodellen.


Man kan ju givetvis säga som en cynisk kongressledamot sa det är bara kongressbeslut och de har ingen betydelse. Må vara så, vi har högaktningsfullt struntat i kongressbeslut eller vart fall glömt dom tidigare. Men de här tre frågorna visar på att det finns en klyfta mellan ledning och ledda. Att det finns en klyfta i synen på hur nära facket ska ligga partiet i dess uppfattning. Hur mycket hänsyn facket ska ta i sina visioner om ett bättre samhälle till politikens pragmatism och (s) möjligheter att driva en sådanpolitik.


Kongressen, dvs de förtroendevalda och ombudsmän på lokal nivå  gav sin tydliga signal - inte hur mycket som helst. Och än mer kongressens beslut visar att demokratin inom fackföreningsrörelsen fungerar oavsett vad vissa borgerliga belackare påstår.


Till sist..........

Idag besluta riksdagen om att i praktiken avskaffa den kollektiva sjukförsäkringen för långtidssjuka
. De ska istället i värsta fall bli socialfall. En skam som alla har kritiserat med den döva och blinda högerregeringen kör sitt race och skiter i opinionen och vetenskapen. Vet hut, vet sju sorters hur, Reinfeldt och kompani!

Bo Diddley , the originator, är död. Bryggan mellan Chicago-bluesen och rock & roll avled i förråg i sitt hem i Florida. Han blev 79 år. Jag återkommer med mer om gitarrriffets fader.


http://www.kulturochpolitik.se/

http://www.ordochpolitik.se/  


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0