Två kvinnor

Det är två kvinnor som dominerar LO-kongressen så långt. Två kvinnor som också är liktydigt med svensk arbetarrörelse på 2000-talets första decennium. Två kvinnor som var för sig har tillräcklig karisma för att lyfta arbetarrörelsen till en återkomst till makten vid valet 2010.


Men det är skillnader som märktes under respektive tal. I går höll LO:s ordförande Wanja Lundby-Wedin ett tal som till innehållet var brilliant, tydligt och kampvilligt. Men samtidigt var det uppenbart för var en som lyssnade att Wanja pressad av situationen med en EU-rätt som hotar kollektivavtalsmodellen och en högerregering som gör allt för att facket skall försvagas och Reinfeldts, Littorins, Olofsson och Borgs dröm om en låglönemarknad skall växa fram.


Å andra sidan en resonerande Mona Sahlin som höll ett linjetal med starka ideologiska resonemang. Ett tal som fick hela kongresshallen att ställa sig upp som en man och jubla. Wanja Lundby wedis tal gav intrycket av en pressad LO-ordförande som inte riktigt hade sin själ och sitt hjärta med i kongresshallen på Folkets Hus i Stockholm.


LO och dess femton förbund har pressats tillbaka av en minskande medlemskår medan Socialdemokraterna har allt att vinna för valet är redan förlorat och det kan bara vinnas 2010. Därav en av självförtroende och stridslust Mona Sahlin. Wanja däremot saknade självförtroendet som kanske en följd av fackföreningsrörelsens medlemskris.


Två kvinnor som är tillsammans hoppet för löntagarna och för alla som drömmer om en bättre och rättvisare värld. Ett hopp som kongressen hundratals ombud delar och vill se förverkligat. Den gamle informationschefen på LO myntade en gång tesen at vi aldrig bli nöjda så att vi blir liknöjda i orden Stolt men inte nöjd.


Facket och politiken måste fortsätta att liera sig med varandra allt annat är en omöjlighet som vore liktydig med en facklig och politisk walk over för högern och kapitalet.


Då behövs både Wanja och Mona med självförtroende och stridslystnad!


http://www.kulturochpolitik.se/

http://www.ordochkultur.se/


Kommentarer
Postat av: Kerstin

Där makten går ut kommer kvinnorna in - eller tvärtom, vilket som nu är hönan och vilket som är ägget-. Så kvinna jag är, och det smärtar mig att skriva detta, men inte desto mindre är det riktigt.

2008-06-02 @ 02:43:22
URL: http://www.alba.nu/motvallsbloggen/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0