Vadå, nationaldag?


I dag är det helgdag. Det är nationaldagen och äntligen tycker högern och andra mer nationalistiskt influerade individer att nu ska vi fira nationen. Vadå?


Att Norge firar sin frigörelse från Sverige må så vara eller att länder runt världen celebrerar att de gjort sig fria från kolonialism. Men Sverige, hmm? Vad firar vi?

 

Jo, att Gustav Vasa en adlig bondeplågare, krigsherre och klanledare marscherade in i Stockholm och utropade sig som Sveriges kung. Detta efter att han med svärd och intriger krossat allt motstånd i vad som skulle kunna kallas ett inbördeskrig som i praktiken pågått i flera hundra år. Den svenska nationalismen är egentligen ett skämt och har inget med vad som gör att norrmän, fransmän människor i tidigare kolonier att fira.

 

Men nu är det som det är. Vi har nu en helgdag den 6 juni och vi ska vara rusiga av nationalistiska känslor. Vissa är det mer andra ser denna dag som en fridag och det är aldrig fel. Låt det vara hur som helst med det nationella fjanteriet. Vi kan väl skicka upp flaggan eller sätta upp fasadflaggan. Den gör sig mot den blå himlen och framförallt låt inte smånassar och andra så kallade nationalister breda ut sig och tro att de är Sverige. För det är vanliga arbetande människor; det är kalle, Astrid, Ahmed, Gideon, Sara, Sinat och alla andra som bor här och kommit hit för att få ett bättre liv. Det är Sverige. Så upp med flaggan och visa att det är vi som är Sverige inga punchstinkande överklassnostalgiker, blöjnassar eller skinnskallar!

 

SvD i onsdagens tidning gick hårt år Frederik Federley och hans äventyr i krogbranschen. Med rätt. Hans politiska lekstuga och fackföreningsbustingpolitik. En lekstuga som kostade seriösa underleverantörer 250.000 kronor och staten 65.000 till FF:s lillasyster (!!) och kompanjonen Dominika Peczynskis morsa (!!). FF:s kommentar till konkursen är talande: Tyvärr är det priset för marknadsekonomi” och ”det är hyfsat små summor”. Så talar bara en oansvarig slyngel som borde skäms men det har han inte förstånd till.

 

Till sist…..

Hound Dog Taylor On The Radio – Hound Dog Taylor in Australia 1975 (CD-r utan etikett)

En CD som börjat cirkulera och består av en lysande och I huvudsak instrumental session på ABC I Australien. Detta måste vara bland de sista inspelningar som Hound Dog gjorde då han snart efter avled i cancer. Superb blues i Jimmy Reeds och R.L. Burnsides anda.

 

Mothers Of Invention We´re Only In It For The Money – Demo version & test pressing (Verve US)

Den här versionen av MOI lysande samhällskommentar från 1966 gavs ut på nytt I USA med denna helt unika version av plattan. I endast 200 numrerade ex på köpet och totalt omöjlig att hitta. Intressant men jag förstår varför den kasserades i den här versionen. Den slutliga är bättre, men intressant då flera spår inte finns någon annanstans.

 

Ett klargörande. Jag slutade på LO av eget beslut av flera skäl. Och om någon uppfattade som om LO har sparkat folk så är det helt fel. Att slutade nu berodde på att jag ville det för att komma igång med min egen verksamhet som skribent, föreläsare och kulturproducent. Det jag skrev i var slarvigt och kunde missuppfattas.

 

www.kulturochpolitik.se

www.ordochkultur.se


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0