Bolagshögerns våta dröm

Borgarpressen är ibland mer än avsett öppenhjärtig och låter höra åsikter som de annars försöker dölja. Ett exempel på detta är Östgöta Correspondentens ledare i måndagens tidning (den 17 mars 2008). I ledaren som ska sammanfatta Mona Sahlins första år som partiledare ondgörs sig ÖC:s skribent över att Sahlin inte har gett vidlyftiga vallöften utan arbetat metodiskt och lugnt för att ta tillbaka socialdemokratin till politikens centrum efter Perssons självgoda misslyckande.


I kommentar till Svenskt Näringslivs och Företagarnas önskelista på förändringar för arbetsmarknaden så låter ÖC:s skribent tala av vad hjärtat är fullt. Inte är det Littorins retorik och falska kollektivavtalsfamnade då inte utan en helt annan politisk dagordning med sin udd riktad mot fackföreningsrörelsen.


När Sahlin har sagt att hon och socialdemokratin slår vakt om löntagarens rättigheter kallar högerpennfäktaren detta att "värna om de som är inne i systemen". Vidare att arbetslösa ungdomar inte får jobb på grund av det som högern kallar "höga trösklar", dvs. frånvaron av lönedumpning  och rättigheter. Likaså torgför tidningen den direkt lögnaktiga skrivningen om att facket dikterar villkoren för anställningar. Vad högern och arbetsgivarnas önskar är frånvaron av rättigheter och regler för löntagarna.


Skatternas skall sänkas på arbete och sparande med andra ord den gemensamma välfärden skall bli den enskildes ensak att lösa genom privata försäkringar. Arbetsrätten skall luckras upp så det råder balans som man uttrycker sig i ledaren. Det innebär att den förhandlings- och rättsordning som nu råder skall ersättas med arbetsgivarnas godtycke och diktat. Slutligen det s.k. regelkrånglet ska bort vilket betyder att kontrollen och uppföljningen av att arbetsgivarna följer skatteregler och lagstiftning skall ersättas av en marknadens vilda västern där "anything goes".


Idag protesterade hundratals byggnadsarbetare mot högerpolitiken och för kollektivavtalet i Stockholm. Protesten blev också en uppmaning till att som LO-ordföranden Wanja Lundby-Wedin sa en uppmaning till att teckna fler kollektivavtal och värva medlemmar till facken som ett motdrag mot högerns offensiv mot löntagarna och våra rättigheter. Inte en dag för tidigt men inte försent. Facket måste ta striden och göra det med kraft för våra rättigheter, människovärdet och den gemensamma välfärden.


Ingen annan än vi själva kan göra det och det brådskar! Östgöta Correspondenten talade befriande klarspråk idag. Det var inget inlindat diplomatiskt snicksnack utan den kalla högerns fackförenings- och löntagarfientliga politik som ledarkulin skrev på husbondens uppdrag. Bra då vet vi i klartext vad de vill; ingen gemensam välfärd, arbetsgivarnas godtycke och vilda västern utan kontroll. En arbetsmarknad helt i högerns och arbetsgivarnas smak. En mardröm och ett hot för löntagarna. Det är strid som gäller nu inget annat.


http://www.kulturochpolitik.se/


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0