Carolas fiasko och Bob Dylans storhet

Så då har helgen varit. Onekligen en vårhelg vilket syns om inte annat på högen avsågade grenar från vårt äppleträd hemma i trädgården. Beskäring enligt principen ta bort det som är i vägen! Om det skulle godkännas av en trädbeskärare eller vad det nu heter vete fåglarna.


Schlagereländet har genomlidet ytterligare en meningslös sändning och är nu enbart löjligt onödigt. Det enda glädjande är att divan Carola Häggqvist fick på moppo som de säger i Lady och Lufsen. Nu är CH varken Lady eller Lufsen utan enbart en bigott satmara som i sin uppblåsthet är unikt allmänt irriterande. Schlager-Sm är enbart en ointressant och penningmjölkande hype som inte bidrar till att varken öka intresset för kultur i någon form eller att skapa något av intresse i musikvärlden. Låt oss slippa detta kommersiella jippo i fortsättningen.


Av större intresse är då den CD som kom i min hand genom en vänlig kamrat som sände mig den med ett löddrigt postbud. CD i fråga är inget annat än den konsert-platta som Bob Dylans bolag Columbia hade planerat till julen 1963. Plattan skulle alltså följa upp debuten och den på den  Freewheelin-LP men projektet lades på bästa lämpliga lagerhylla hos Columbia i New York. Istället gavs The Times They Are A-Changin´ ut  några månader senare. Resten är historia och Bob Dylan In Concert har bara varit ett i raden av rykten och urban legends om Dylan.


Nu visar sig att legend har en sanning. CD jag fick i min hand har nio spår och är inspelad på Carnegie Hall i New York i april och oktober 1963. (Ska inte blandas samman med Columbias promo från 2005 Carnegie Hall 1963 som är resten av spåren från oktoberkonserten medan den här bygger på april och resten av oktoberframträdandena.)


Matriser pressades och några få acetater (provpressningar) gjordes innan det hela avbröts av okänd anledning. Det gjordes till och med ett omslag till LP och skivan gavs ett löpnummer. Sedan blev det inte mer. Några spår har sedan dykt upp på olika utgåvor i Sony/Columbias utgivningsprogram Bootleg Series men hela LP har inte getts en ordentlig utgåva hittills. De tekniska bristerna med lite knaster och ett minimalt hack på ett ställe i den sagolika When My Ship Comes In samt ett abrupt slut i sista spårets Seven Curses förändrar inget i sak - det är en hyperintressant och fascinerande insikt i Bob Dylans första tid i New York.


Nu har några okända bootleggers kommit över acestaten och gjort en CD med hela den tänkta LP:n. En utgåva med originalets artwork och allt.


CD:n ger en spännande insikt i ett geni i vardande och innehåller flera spår som sedan skulle hitta vägen till The Times They Are A-Changin´-plattan som sedan kom i maj 1964. Ett annat intressant spår är Percy´s Song som skulle spelas in av Fairport Convention på Unhalfbricking några år senare.


Hur som helst en nödvändig CD för den som  seriöst intresserad av Bob Dylans konstnärskap och hur det utvecklades under hans första kreativa år i New York.


http://www.kulturochpolitik.se/


Kommentarer
Postat av: Janne A

Ojdå, den där plattan måste vara något alldeles extra. Kanske något för Bootleg Series, vem vet? Tack för en läsvärd blogg, förresten.

2008-03-17 @ 15:13:21
Postat av: Ingemar E L Göransson

Hej Janne!
Tack för de vänliga orden och lovar att göra mitt bästa för att bloggen även fortsättningsvis ska vara intressant.

2008-03-17 @ 20:30:43
URL: http://ingemarsblogg.webblogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0