Krämarnas värld - Kinas verkliga ansikte

image408

(Foto Christoffer Göransson)

Någon som borde ha problem med sin trovärdighet är de som likt Leijonborg hyllat det kinesiska undret. Den kinesiska kommunist-kapitalismen har de senaste dagarna visat sitt verkliga förtryckande ansikte när de mördat på öppen gata de som protesterat mot förhållandena i Tibet. Inte hörs något från Leijonborg eller andra som brukar med liv och lust angripa exempelvis Kuba vid minsta övergrepp eller kränkning av de mänskliga rättigheterna. Enligt Aftonbladet har bara idag 19 personer skjutits på öppen gata.


Men det är lite annorlunda med Kina för det är en marknad som kan köpa och sälja hur mycket prylar och varor som helst. Det är bara himlen som är taket för vinsterna som krämarna kan göra här. Men till vilket pris spelar ingen roll nu när det är Kina. De mänskliga rättigheterna räknas nämligen i kronor, dollar och euro i dessa kretsar så om några hundra eller tusen demonstranter stryker med på kuppen spelar mindre roll för vännerna av det kinesiska undret.



(Foto från Reuter)

Vi får absolut inte vara tysta och acceptera vad som nu sker i Tibet. När Lhasas gator dränks i blodet från fredliga och protester mot det kinesiska förtrycket. Att delta i olympiaden i sommar när människor mördas av regimen på öppen gata är omöjligt som jag ser det.

När Sovjet invaderade Afghanistan före olympiaden 1980 ställde stora delar av västvärlden upp i en bojkott av spelen. Kan vi tro att samma sker i Peking nu när liken ligger på gatorna och den kinesiska ockupationsmakten visar sitt rätta ansikte?


Inte, det är krämarnas värld och inget får störa affärerna. Vem vet, Leijonborg kanske till och med kan hitta en advokatyr för övergreppen mot de mänskliga rättigheterna nu när det är vinster som står på spel.

Så det krämarna förlorar på gungorna det tar de igen tusenfalt på gungorna även om det kostar några 100 tibetaner livet.

Till sist......

Underbart, man kan inte säga annat än underbart och ett stort grattis till Claes Eriksson och tyvärr postumt till Vilgot Sjöman som vann i Högsta Domstolen mot krämarna på TV4. Om nu domen som säger att bryta sönder filmer med reklam är en kränkning av det konstnärliga verket innebär att man slipper blöj- värktabletts-, intimhygiensproduktsreklam i fortsättningen återstår att se. Men en välförtjänt seger och en dom att med glädje att ta del av.


Vi får hoppas att respekten för filmer och tittarnas upplevelse blir bättre i fortsättningen efter den här domen idag. Det har ju blivit näst intill omöjligt att titta på film på reklamkanalerna eftersom de bryts numera varje kvart av infantila och idiotförklarande reklaminslag.


En seger för konstnärerna och inte minst en seger för oss som gillar film och älskar filmupplevelsen.

http://www.kulturochpolitik.se/


Kommentarer
Postat av: Kerstin

Det blir nog inte så att filmer kommer att visas utan reklam bara pga den här domen. Istället kan vi förvänta oss att filmmakare som inte accepterar kontrakt enligt vilka det är OK att slå sönder filmerna med reklam, inte kommer att få sina filmer spelade i TV4.

2008-03-19 @ 02:05:31
URL: http://www.alba.nu/motvallsbloggen/
Postat av: Ingemar E L Göransson

Tyvärr har du npg rätt i det men det blir i alla fall filmmakarna som bestämmer ifall de skall tillåta att det sker inte som idag.

2008-03-20 @ 10:10:12
URL: http://ingemarsblogg.webblogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0