Svenskt Näringslivs patronfasoner

Ibland förvånas man inte så lite över arbetsgivarnas syn på sina anställda. Det är ofta en uppfattning man möter att de anställda är en belastning för företaget. I ord säger arbetsgivare ofta vackra ting om sin s.k. medarbetare men när det verkligen kommer till verkligheten så är bilden och handlingen en annan.


Jag har under några år suttit och svarat ungdomar på Lunarstorm och även på senare tid jobbar med fackets hjälptelefon (020-56 00 56) och den bild man möter är långt ifrån den glättade bild som man möter i högtidstalen och den politiska retoriken.


Jag har skrivit om det här förut men det aldrig kan sägas för ofta; många arbetsgivare bär sig åt som svin gentemot sina anställda och framför allt är det ungdomar som drabbas. Tyvärr verkligheten är en helt annan än den som målas upp i Svenskt Näringslivs och högerns propaganda.


Det handlar om felaktiga löner, felaktiga uppsägningar, frånvaron av anställningsbevis, arbetsgivarintyg, kollektivavtal ses som en lyx och en belastning osv. Arbetsgivarnas agerande är ofta så klandervärt att man blir ledsen och känner en förtvivlan över den arbetsmarknad som våra ungdomar möter.


I Aftonbladet i lördags fanns ett uppseendeväckande citat från Urban Månsson som är vd för industrikoncernen Hannells. Så här säger vd Månsson apropå anställda:


"Ibland händer det helt enkelt att vi anställer fel personer, och tyvärr är dessa personer ofta medvetna om gällande regler." Detta citat finns på Svensk Näringslivs hemsida så det kan knappast råda något tvivel om vad SN tycker. Och fundera lite på vad vd Månsson säger, "dessa personer ofta är medvetna om gällande regler", höge vd beklagar att hans anställda känner till sina rättigheter och därför inte alltid är ett lätt byte för hans godtycke.


Arbetsrätten är till för att tillvarata arbetskraftens intressen mot patronfasoner som de som Månsson gör sig tolk för. Arbetsrätten kom till och finns för att skapa en balans mellan arbetsgivaren intresse och löntagarnas legitima rättigheter ; att var och en behandlas konsekvent och rättstryggt. Vd Månsson beklagar rättstryggheten och drömmer sig tillbaka till patronväldet oinskränkta makt en gång i tiden.


Vd Månsson må ha vilka åsikter han vill men att han har dessa är en sak. Beklagligt och en bedrövlig människosyn parat med förakt för löntagarnas rättigheter är vd Månssons adelsmärke. Men ändå blir det faktum att Svenskt Näringsliv gör sig tolk för samma uppfattning när man låter publicera Månssons patronuppfattning på sin hemsida. Och det är inte bara beklagligt - det är uppseendeväckande och ett tecken på att SN har utvecklats till en propagandaapparat och inte är en legitim intresseorgansation längre. 


http://www.kulturochpolitik.se/


Kommentarer
Postat av: Kerstin

Nu börjar de känna sig så säkra i korken att de vågar säga vad de alltid har tyckt och det faktum att vi numer har konkurrens om arbetstillfällena (skapat en sådan genom den ekonomiska politik som förs och förts de senaste 20 åren) ger dem möjligheter dessutom, att vara precis så sviniga som eliten alltid varit. Vi är nog inte bara på väg tillbaka till 1800-talet, vi är redan där.

2008-03-04 @ 03:30:18
URL: http://www.alba.nu/motvallsbloggen/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0