Den nya arbetsmarknaden - känn dig blåst



(Metro den 19 maj 2008)

 

Sju ungdomar får inte ut sina löner eftersom nuvarande ägare inte kommer överens med den förre ägaren. Alltså personalen får ta stryk och t.o.m. tvingas låna för att klara sitt uppehälle. Det här står att läsa i dagens Metro. Arbetsgivaren som bär sig så här svinaktigt år är ägaren av Café Bruno Galeto i Stockholm. Så nu står sju ungdomar där med Svarte Petter i näven men inga pengar.

 

Jag höll på att säga välkommen till den nya sköna arbetsmarknaden som är så jäkla flexibel att man inte får någon lön. Men att arbetsgivaren skulle bli lottlös inbillar sig väl ingen. Arbetslivet och löntagarnas rättigheter har rullats tillbaka minst 50 år under senaste åren. Det har skett genom att kollektivavtalen har försvagats genom att i sin tur facken har försvagats tack vare sjunkande medlemssiffror.

 

Café Bruno Galeto har nämligen inget kollektivavtal och därmed finns heller inget skydd för de anställdas löner vid ägarbyte eller konkurs. Den statliga lönegarantin gäller nämligen inte utan kollektivavtal. Så nu när främst servicejobben allt oftare är på arbetsplatser där fack som Handelsanställdas Förbund och Hotell och Restaurangfacket (HRF) inte klarar att teckna kollektivavtal så blir händelser som denna allt vanligare.

 

Det var ett helsickes liv när drev igenom ett kollektivavtal på Wild & Fresh i Göteborg, det var ett ramaskri när Metall blockerade de religiösa sekters fabriker i Småland. Borgerliga politiker vill försvaga fackens ytterligare möjlighet att tvinga fram kollektivavtal. Konsekvensen av det blir Café Bruno Galeto. Arbetsgivare som vill fuska och jävlas med sin personal kommer att kunna göra det eftersom facken inte har verktyg att ta fighten mot dessa oseriösa lycksökare.

 

Den som drabbas är som i det här exemplet där ungdomar som måste låna pengar trots att de har jobb för att klara sina räkningar. Jag undrar när centerns Maud Olofsson, Frederik Federley och andra riddare av unionsbustingens orden rycker ut och försvarar arbetsgivaren på Café Bruno Galeto. För de lär aldrig ta ungdomarnas parti varken då, nu eller i framtiden. Den enögda arbetsgivarsynen förblir deras ideologiska kainsmärke.

 

Regeringens politik för att facken ska försvagas genom att den försämrade och dyrare a-kassan framkallade ett strömhopp från a-kassan som spillde över på medlemssiffrorna har lyckats. Just Handels och HRF är de som har tappat mest och organsationsgraden Nästa steg i samma unionbusting-politik är den obligatoriska a-kassan. Fackförenings och löntagarfientliga politiker behöver inte gå till fysiska övergrepp som i USA utan det räcker med finlir i departementet och riksdagen för att nå samma resultat på ett mer subtilt och mindre publikt uppseendeväckande sätt.

 

Det finns bara ett svar till arbetsgivare som bär sig åt så här: Den gamla devisen; organisera, organisera och åter organisera. Det finns inget annat svar.

 

www.kulturochpolitik.se


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0