150 år efter inbördeskriget......
Idag väljer USA en ny president. Allt tyder på att Barack Obama blir USA:s förtioandre president och inte bara det utan den förste icke-vite presidenten. Det sker nästan 150 år efter det blodiga inbördeskriget. Det sker också nästan på dagen 40 år efter mordet på Martin Luther King. Det har i sanning varit en lång väg fram till att USA:s svarta befolkning har fått fullt erkännande och acceptans som medborgare.
När detta skrivs har valet precis börjat och ifall valet nu inte befläckas av en ny valteknisk skandal som stjäl segern för Obama som skedde när Bush vann i Florida med några hundra röster så är det en historisk händelse. Nu ska man inte tro att USA:s politik eller USA kommer att förändras över en natt eller att det blir en total omsvängning av politiken. Men det finns ett antal frågor där förändringar kommer att ske.
Den viktigaste är att arvet sedan Reagan nu bryts och den nyliberala ekonomiska politiken har förutsättningar att förändras. Med det följer att chansen finns att äntligen får amerikanarna något som liknar en allmän sjukförsäkring. Obama har lovat att lyfta bort de anti-fackliga lagar som gör det svårt för att inte säga omöjligt för fackföreningsrörelsen att organisera och kräva avtal. Obama har också lovat att avsluta krigsvansinnet i Irak under sin mandatperiod.
Men det viktigaste ändå är att med Obama får USA tillbaka en framtidstro efter år med reaganeconomics. Misslyckas Obama möta de enorma förväntningar som ligger på honom så blir effekten den motsatta.
Amerikanarna vill se förändring. De är trötta på kriget, de är trötta på de trötte och misslyckade Bush. USA vill se förändring. En afro-amerikansk president kommer att betyda att inte bara den svarta befolkningen utan alla minoriteter får en röst för sina intressen och kommer förhoppningsvis ett steg närmare lika rättigheter med resten av USA:s befolkning.
Hur som helst, väljs Barack Obama i natt till USA:s förtioandre president är den en händelse som har Kennedystatus. Det ger hopp om framtiden i USA och därmed för hela världen. Detta utan att för den skull tro att USA förändras i socialistisk riktning, men ett litet steg mot ett mer rimlig värld kanske.
Till sist…….
Östgöta Correspondenten visade igår i en ledare bevis på borgerligt själsliv och borgerlighetens diskreta charm: ”Arbetslösheten väntas öka, och alla inser att det skulle kosta väldigt mycket att höja a-kasseersättningarna.” Med andra ord vi vill inte betala för andra som blir arbetslösa. Bättre kan inte den borgerliga egoismen uttryckas – är det inte charmigt, så säg!