Efter Lissabon
I kväll tar riksdagen beslut om att ratificera Lissabonfördraget. En majoritet kommer att acceptera fördraget för att de uppfattar det som bättre än det gamla från Nice som styrt EU fram till nu. Från både anhängare och motståndare har man hävdat antingen himmel eller helvete beroende på uppfattning om EU.
Mycket kan EU anklagas för, men en sak har EU fört med sig och det är att det varit fred mellan Europas stora länder längre tid än någonsin i vår gemensamma historia. Bara detta talar för EU oavsett vad man tycker om både dess byråkrati, klåfingrighet och överstatlighet eller för den skull dess nyliberala politik för i detta nu.
Vad som förvånar mig efter alla år inom fackföreningsrörelsen är den uppgivenhet som har visats upp i fråga om Lissabon-fördraget. Det har varit som om facket inte kommer att kunna kämpa för sina medlemmars intresse om fördraget genomförs. Det måste vara helt feltänkt för Lissabon i sig förhindrar inte facklig kamp och hur skulle den kunna göra det.
Arbetarklassen har alltid ända sen den manifesterades som klass slåss för sina intressen, sina löner, sina villkor och sina rättigheter. Detta oavsett om det funnits Lissabonfördrag eller inte. Naturligtvis kommer så ske även i framtiden men villkoren kommer att ändras. Lissabonfördraget ändrar inte det faktum att arbetarklassen har sina klassintressen och de kommer även att finnas framgent.
Så när vissa hävdar att kollektivavtalen (faktum är att det var en uppfinning av SAF på 1920-talet) är dödsdömda i o m Lissabon, Laval, Ruffert och andra domar i EU-domstolen. Jag vill påstå att det är nys som utgår från att fackföreningsrörelsen lämnar walk-over i sin intressekamp gentemot kapitalet. Om fackföreningarna mot all förmodan gör så lär inte arbetarklassen göra det utan kommer att hitta nya vägar att kämpa för sina intressen.
Så Lissabon eller inte det förändrar inget fundamentalt, men det förändrar vissa förutsättningar men bara om facken och arbetarklassen själva tillåter det ske. Vad som kan komma ur ett Lissabon utan social stadga är ökade konflikter och skärpta motsättningar mellan arbete och kapital. Självklart blir arbetarrörelsens uppgift bli att slåss för en social stadga som lagstiftningsvägen säkrar löntagarnas rättigheter och bli ett starkt vapen mot högerns våta dröm om ett marknadsliberalt Europa. Det är bara att ta upp den striden nu och inte sen.
Läget är egentligen helt lysande med en kapitalism som inte kan klara sig och uppenbarligen håller på att haverera. Uppgiften är att formulera en politik som balanserar arbete och kapitalets intressen på ett sätt som säkrar välfärd och fred.
Uppdatering; nu ikväll har riksdagen sagt ja till Lissabonfördraget med en kompakt majoritet. det innebär att arbetarröreslen har att agera enligt förutsättningarna.
Va? EU, som det ser ut nu, är inte speciellt gammalt, men även om vi räknar med EU före 1990, då vi var med i EFTA istället, så kan man nog inte hävda att det var EEC:s förtjänst att det inte krigades efter 1945. Det var troligen Hitlers "förtjänst".
Dessutom har vi haft ett rejält krig i Europa efter 1995, nämligen kriget i f.d. Jugoslavien, som EU inte var totalt utan skuld till. En av de ting som satte igång eländet var Tysklands snabba erkännande av ett självständigt Kroatien, där det bodde massor med serber. Och Kroatien var, om jag inte missminner mig, på Hitlers sida dessutom.
SÅ nej, EU har inte räddat Europa från krig, däremot är EU ett framtida krigsprojekt - var så säker.
Hoppsam, felskrivet, efter 1990 skulle det vara ovan, i båda fallen.
Jag skrev mellan Europas stora nationer, dvs England, Tyskland och Frankrike. Balkankrigen var regionala krig där utan tvivel framförallt Tyskland och Frankrike hade ett stort ansvar genom sitt agerande.
OK, de tär ju riktigt att dessa länder inte krigat sedan vv2. Men nu har de ju istället roffat åt sig makten över hela Europa, och mest makt torde ligga i Tyskland. Det var förstås en smartare sätt att fixa Stortyskland än Hitlers, det håller jag med om.