Finanskrisen kostar jordens befolkning 3.500 kr - var!

Att det är kris i ekonomin är inget som kan tveka om. Här i London diskuterar media konsekvenserna av premiärminister Gordon Browns akuta räddningsoperation som räddade det engelska banksystemet från total krasch.


Men det får konsekvenser. Arbetslösheten räknar man med ska öka till över 2 miljoner vid årsskiftet och kommer då att vara den högsta på 16 år. I The Times idag så möts man över frukostbordet av rubriker som att 10.000 jobb kommer att försvinna bara i statsförvaltningen och det mycket snart. Och dessa 10.000 jobb är bara inom justitiedepartementets område. Det innebar också att flera politiska initiativ som en ökad insats mot gängrelaterade brott måste avbrytas för statens pengar räcker inte till efter att staten fick gå in och sopa upp efter finanshajarnas spekulationscirkus.

 

En av gratistidningarna igår morse hade som rubrik BANK AID. Artikeln pekade på att världens räddningsoperationer av finanssystemet från kollaps har kostat varje nu levande människa £ 288 (ungefär 3.500 kronor). En ofattbara siffra men som också visar vansinnet i den marknadsliberala ideologi. Eller som brittiska TUC:s (dvs. LOs motsvarighet) Brendan Barber sa när jag intervjuade honom igår; Chicagoskolan och Milton Freedman politik är ”stone-dead”.

 

En annan som är stendöd i vart fall musikaliskt och säkerligen vad det gäller sitt ego är Ringo Starr om någon kommer ihåg honom. Starr var Beatles trummis och medan de andra i Beatles lyckades att skapa något av värde efter 1970 då bandet upplöstes så har Starr enbart supit skallen av sig och figurerat i tabloiderna. I går skickade han ut ett videomeddelande att han aldrig mer vill ha något från sina fanns och att han aldrig kommer att signera något. Om vi säger att det har väckt en viss munterhet i engelska media så är det inte en överdrift. Man kan undra om den delen varit betungade för Starr – snarare pekar det väl på att han har problem med både egot och omdömet!

 

Såg TV-debatten mellan Mona Sahlin och Fredrik Reinfeldt på nätet. Inte var det speciellt upphetsande. Sahlin var naturligtvis lite vingklippt efter förra veckan och lär få äta upp sitt misstag att mobba ut Ohly. Reinfeldt å sin sida lät ganska tjatig sin ovilja och oförmåga att förklara hur de 500.000 som står utanför a-kassan skall klara. Vi har nog bara sett början på en lång och ganska tuff valrörelse.

 

 

www.kulturochpolitik.se

Dagens Foto

www.ordochkultur.se

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0