London; Labourpolitiker kräver total nationalisering

London den 16 oktober 2008

De engelska tidningarna är fulla av diskussionen om finanskrisen och det engelska banksystemet kollaps. Situationen har som jag skrivit tidigare fått premiärminister Brown att i praktiken nationalisera flera av de största bankerna.

 

Men det är också andra tecken som pekar på en kall vinter i på de brittiska öarna. Recessionen, dvs. den kapitalismens kris, som knappast glädja någon.

 

Kring 5 miljoner personer har nekats krediter de senaste månaderna; bilförsäljningen i Europa störtdök med 8 % i september; detaljhandeln i USA krympte med 1,2 % under samma månad och ovanpå detta så ökar arbetslösheten i Storbritannien snabbare än på 17 år och kommer att överskrida 2 miljoner redan till jul och olika experter spår att den kommer att nå 3 miljonerstrecket inom ett år. Dvs. att arbetslösheten kommer att nå de värsta siffrorna sedan den djupa krisen kring 1980. Detta samtidigt som aktiekurserna leker bungyjump på världens börser.

 

Det här har fått den återfödde Labourledaren Gordon Brown att likt en fågel Fenix ta ledningen i Europa och föreslå olika åtgärder för att börja tygla den ohämmade och oreglerade kvartalskapitalismen. Han har förslaget EU-kommissionen flera åtgärder. Ett tidigt globalt varningssystem som ska förhindra det som nu skett. Han vill också att man på globalt plan ska skapa ett nytt ramverk för finansiella systemet för att kunna hantera kriser. Och, kanske också det mest kontroversiella förslaget, ett internationellt samarbete som skall följa de 30 största globala företagen och finansiella aktörernas görande och låtande över gränserna.

 

Mycket tyder på att EU kommer att ta Browns förslag under de kommande veckorna vilket är om något skulle tyda på att nyliberala ekonomiernas tid kan vara över och mer förståndiga politiker ökar sitt inflytande på marknadens bekostnad.

 

En illuster politiker som har lagt sig i den politiska debatten är den förre borgmästaren i London Ken Livingstone. Han menar att staten nu ska nationalisera hela bankväsendet. Han sa att ”Om skattebetalarna skulle få bestämma skulle de inte investera i banker som inte kan få fram pengar till privata krediter och därför är på väg mot kollaps. För att skapa stabilitet i banksystemet och återställa bankernas möjlighet att låna ut pengar, bör regeringen nationalisera de banker som är inkapabla att få fram privat kapital.” (Morning Star 15 oktober)

 

Han fick snabbt stöd från Labour-MP:n John McDonnell; ”Brown och Darling kanske inte vill medge det ännu, men en fullständig nationalisering av Storbritanniens finansiella institutioner håller på att komma upp på agendan som den enda möjligheten som finns kvar.” (Morning Star 15 oktober)

 

Det är en otrolig förändring i det politiska klimatet här i London menar alla jag talat med de sista dagarna. Det är en totalomsvängning. Inte bara att den dödförklarade Brown har återuppstått som en lysande Fågel Femnix utan också förslag som inte har varit möjliga sedan 1970-talet har på fullt allvar börjat diskuterats. Politiken har tagit inte ett utan flera steg åt vänster. En radikalisering håller på att ske som vi inte sett dess likhet sedan det röda sextiotalet.  På torsdagskvällen har också en stor demonstration arrangerad av det fackliga nätverket London Shop Stewards Network ordnat under parollen ”Take the banks from the greedy fat cats” genomförts.

 

www.kulturochpolitik.se

Dagens Foto

www.ordochkultur.se


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0