Reinfeldt - det är kris nu

 

En av Reinfeldts rådgivare lyssnar på den nyliberala ekonomiska expertisen?

FOTO Ingemar E. L. Göransson


Det är uppenbart att det som man inser på de brittiska öarna har inte den svenska regeringen fattat ett dyft av. Inte nog med att finanssystemet hotar att haverera. Det skulle redan ha gjort det om det varit 1929 nu och inte 2008. Men eftersom världen har gjort enormt kostsamma insatser för att rädda girigbukarna på västvärldens banker från total kollaps så har det inte blivit ett 1929 utan ett 2008.

 

Men det innebär tyvärr inte att regeringen Reinfeldt UPA har insett att det som Aftonbladet kallar jobbkrisen är ett faktum. Varslen kommer som ett ihållande sydländsk regnväder. När det börjat så verkar inget kunna sätta stopp för ovädret. Inte bara att bankväsendet nu får betala när de anställda förlorar jobbet utan den stora smällen kommer i industriproduktionen.

 

Bilindustrins kris får stora konsekvenser för inte bara Volvo och SAAB-arbetarna utan det drabbar i minst lika hög grad underleverantörer som förlorar sin största kund och arbetslösheten som följer här kommer att bli etter värre än den synliga på Torslandaverken och i Trollhättan.

 

Vi talar om troligtvis den djupaste och mest allvarliga krisen sedan 1929 med en massarbetslöshet som bara kan jämföras med efterkrigstidens. Det handlar om 100.000-tals jobb som försvinner och en arbetslöshet som får 1990-talets kris att framstå som en västanfläkt jämfört det som vi kommer att få uppleva de kommande åren.

 

I Storbritannien har man i högre grad begripet vad som hotar medan vår självgoda nyliberalt anstuckna regeringen menar att deras prognoser bara behöver justeras; att deras budget är helt med på noterna och att arbetslösheten beror bara på att löntagarna är lata som inte tar de jobb som inte finns.

 

Sverige och västvärlden håller på att rusa in i en kris där både jobben försvinner, företagen inte kan få avsättning för sina produkter och inflationen fortsätter vara hög samtidigt som de politiska motsättningarna kommer att öka och världen hotar att rusa in i en mardröm där vi inte kan vakna upp och torka allsvetten av oss utan det blir verklighet.

 

En svartmålning – kanske men jag är rädd att det inte är det utan det är det som är på väg!

 

www.kulturochpolitik.se

Dagens foto

www.ordochkultur.se


Kommentarer
Postat av: Peter

Har tittat runt lite på dina inlägg. Du ger mig hopp.

Håll fanan högt!

2008-10-27 @ 00:08:37
URL: http://psykobiotaktik.blogspot.com/
Postat av: Ingemar E. L. Göransson

Tack för det Peter.Jag tror det är nödvändigt att våga ifrågasätta den norm som 30 år av borgerligt åsiktsmonopol har givet. Allt är inte självklart som många vill göra gällande.

Sverige är inget klasslöst eller klassbefriat samhälle, det är heller inget välfärdssamhälle där alla får plats utan har blivit alltmer ett kallare och hårdare samhälle där det förutsätts att man ska klättra på sin medmänniska istället för att tillsammans solidariskt lösa samhällsproblemen.

2008-10-27 @ 14:10:20
URL: http://ingemarsblogg.webblogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0