Socialisering av banksystemet - en realitet

Rubriken på Londons kanske mest ansedda dagstidning The Times är idag: BANKS NATIONALISED. Priset? £37 miljarder för att rädda bankerna från kollaps. Det gäller Royal Bank of Scotland, Lloyds och HSBOS som alla nu får en statlig ägare som i princip tar över bankerna.

 

Det ä dagens tidningars stora nyheten att inte bara i UK utan runt om i västvärlden tvingar olika regeringar att ta över banker för att rädda dem. Det sker i USA, Storbritannien och det har redan skett på Island. EU:s finansministrar enades igår om att pumpa in enorma summor i banksystemet för att garantera att det fungerar.

 

Kan det sägas tydligare och kan Chicago-skolans, Milton Freedman och alla andra ekonomer och filosofer med nyliberala idéers totala ekonomiska och politiska bankrutt om det nu är ett lämpligt epitet på det som sker. Bankrutt i dubbel betydelse. Bankrutt är ett antal banker och bankrutt är den avregleringsfilosofi och håll-staten-borta ideologi som nu innebär att det finansiella systemet som är motorn i kapitalismen har stannat och skurit ihop.

 

Skurit ihop som en gammal utsliten bilmotor, gnisslet från kolvarna som fastnar i sina lopp och leder till ett totalstopp i hela den kapitalistiska ekonomin om inte någon gör något för att rädda eländet från total katastrof som 1929.

 

Vad vi ser mitt framför våra ögon är hur marknadsfilosofin som svar på allt och alla problem och samhällsfrågor  havererar och blir svaret skyldigt. Marknaden klarar inte att fungera i det långa loppet utan det måste till statliga ingripande. T.o.m. socialiseringar av banker för att inte det kajka ihop totalt.

 

Politiken med avregleringar, utförsäljningar, privatiseringar och en allt mer passiv stat fungerar inte längre. Fråga Volvo och SAAB-arbetarna, fråga de 10.000-tals som har drabbats av varsel de sista veckorna i en karusell som går allt fortare och drar alltfler människor med sig i avgrunden.

 

Kapitalismen måste tyglas är den enda slutsatsen. Det måste till finansiella regleringar och det måste finnas system som säkrar att kapitalismen fungerar – allt annat leder till kris och massarbetslöshet; ekonomiskt haveri och depression.

London den 13 oktober

 

www.kulturochpolitik.se

Dagens foto

www.ordochkultur.se

 


Kommentarer
Postat av: Kerstin

Håller förstås helt med dig här :-):



Men jag är tvärsäker på att de revolutionära libertarianerna och nyiberalerna kommer att envisas med att hävda att kraschen beror på för mycket regleringar. Somliga biter inga rationella argument på, och verkligheten har ingenting med deras ställningstaganden att göra.

2008-10-13 @ 22:30:07
URL: http://www.alba.nu/motvallsbloggen/
Postat av: Ingemar E. L. Göransson

Troligtvis, men på vissa hjälper inget-

2008-10-13 @ 23:21:53
URL: http://ingemarsblogg.webblogg.se/
Postat av: Ingemar E. L. Göransson

London, tisdag morgon:

Markanden gillar uppenbarligen nationaliseringen av delar av banksystemet. Aktiemarknaden boomar, inflationen väntas här i England falla från nuvarande 5 % till 0 om ett år.

Kan det det sägas tydligare att nyliberalernas marknadsdogmatism har skitit sig!

2008-10-14 @ 09:15:22
URL: http://ingemarsblogg.webblogg.se/
Postat av: Brian

Om Ingemars läskunnighet skulle sig sträcka längre än Aftonpravda’s liknande löpsedlar skulle jag rekommendera läsning av The Community Reinvestment Act. Det kräver dock en viss förståelse av engelska språket och insikt; sedan kan du fortsätta med Fannie & Freddie Mac

Vet ej om det skulle korrigera din uppfattning eftersom forskning i historiska sanningar är ju som bekant inte den starkasta egenskapen i detta land.



/Brian

2008-10-14 @ 13:48:37

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0