Expressens defatism kan vara både rätt och fel

 

Expressen hittar ibland ett korn av sanning. Annars är Expressen lite av det den gamle rabulisten och socialisten August Palm kallade den gula pressen. Dvs. en arbetarfientlig högerpress.

 

I sin ledare idag skriver Expressen i ett sällsynt ögonblick av klarsynt. Ledarsidan skriver  ” I vissa avseenden har regeringen verkligen gjort bort sig.” Sedan pekar skribenten på a-kassan, fastighetskatten och inte minst debaclet kring FRA.  Att sedan Expressen glömmer misslyckade för att inte säga omdömeslösa ministerutnämningar, skattefiffel, utmanade förändringar som ensidigt straffar fackliga medlemskap osv. må förlåtas och sättas upp på Expressens gula konto.

 

Vi vet alla att regeringen Reinfeldt har varit och är en ren högerregeringen även om den klätt sig i nya fjädrar och inte så lite liknade kejsarens nya kläder i modern tappning under valrörelsen.

 

Expressen visar också på en klarsynthet när den konstaterar att gapet mellan regeringen och oppositionen är fortsatt stort och det har ökat i de senaste opinionsundersökningarna. Vad däremot Expressen gläds åt är att socialdemokraterna tyvärr börjar låta som lite mer som borgarna i sin jakt efter en politisk identitet och försöken att anpassa politiken till verkliga eller inbillade krav från medelklassens storstadsväljare.

 

Veronica Palms utspel om integrationen för någon vecka sedan, halvt gjorda löften att inte ändra skatteuttaget av de som har pengar och en del andra frågor där (s) inte har blivit tydliga. Vad sedan (s) kärnväljare vill se för politik rimmar troligtvis ganska illa med den politik som sakta men säkert kommer ut från Sveavägen 68.

 

Det är också det som kanske är högerns och Expressens hopp. Att socialdemokratin söker sig mot mitten och medelklassen och glömmer arbetarväljarna i sin jakt på röstmaximering. En väg som troligen är farlig för det gör att försprånget till högerkoalitionen snabbt kan bli ett skimärt övertag som sedan parkerar sedan i lugn och ro på soffan valdagen 2010.

 

Expressen kanske hittade en sanning i sin ledare idag. Mycket möjligt, men lika mycket missade skrivarkulin en annan sanning i sin av motgångar fördunklade politiska analys. Hoppas de har fel och att socialdemokratin inte glömmer vems parti vi är. Ett sista citat från Expressens ledare ”Regeringen ser inte riktigt ut som en regering. Den låter inte heller som en.” Må vi hoppas att Expressen får rätt när man skriver  ”Det förstärker intrycket av att Alliansen är en slags reservregering.” Jag kunde inte sagt det bättre själv.

 

(FOTO Christoffer Göransson)

www.kulturochpolitik.se

Dagens Foto

www.ordochkultur.se

 


Kommentarer
Postat av: Kerstin

Det där du skriver om var väl precis vad vi såg efter den förra borgerliga regeringen, sossarna kom tillbaka och var i stort sett likadana.



Men vad kan man förvänta sig när alla de stora partierna anlitar amerikanska spin doctors?

2008-09-17 @ 00:48:10
URL: http://www.alba.nu/motvallsbloggen/
Postat av: Ingemar E L Göransson

Kerstin, jag tror det är bara vi själva som kan stoppa anpassningen till mitten och medelklassstuket. Vi måste som (ursäkta kan inte tala för dig givetvis)tala för en väsentligt radikalare politik än den som verkar komma ur (s) rådslag.

Måhända socialdemokratin vinner valet 2010 med en sådan politik men inte åter sin själ.

2008-09-17 @ 07:26:21
URL: http://ingemarsblogg.webblogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0