Reinfeldt har fått försvarspolitiken till att bli ett valsänke

I dagens Svenska Dagbladet går till generalangrepp på regeringens försvarspolitik. Även regeringsmegafonen Dagens Nyheter gör samma sak på sin ledarsida idag. Man känner hur knivarna slipas av moderaternas försvarsvänliga krafter. Försvarsministern ”Tomhylsan” Tolgfors är måltavlan och hans märkliga och världsfrånvända politik. I och för sig Tolgfors är säkerligen inte den som utformat politiken utan Anders Borg är snarare arkitekten bakom skattesänkningar även om det innebar att svenskt försvar rustas ner.

 

I sak har kritikerna rätt när det gäller den ansvarslösa försvarspolitiken som bara har blivit en budgetfråga. Underskattningen av Rysslands ambitioner har bland andra den respekterade försvarsexperten Bo Pellnäs kritiserat i flera artiklar i SvD.

 

Det är en sida av kritiken mot regeringens närmast obefintliga försvarspolitik. Men det finns en andra sida som är t.o.m. mer känslig för moderaterna och Reinfeldt. Uppenbarligen har Reinfeldt än en gång visat ett bristande handlag i tillsättande av ministrar. Vem som helst med viss självbevarelsedrift hade inte valt att en vapenvägrare till försvarsminister då det måste uppfattas som direkt utmanade för officerskåren och försvaret.

 

För det andra att åter välja ett svagt politiskt kort för en av de mest centrala ministerposterna signalerar att Reinfeldt och hans ledarskap lämnar mycket i övrigt att önska. Det är direkt utmanade givetvis även för den interna oppositionen inom hans eget parti. Utnämningen kan t.o.m. uppfattas som nonchalans. Man kan också spekulera i hur omvärlden ser på regeringens försvarspolitik.

 

FRA och försvarspolitiken håller på att bli en riktig mardröm för Reinfeldt som väljer att ligga lågt. Förståligt om man inte vill undvika konflikt men det kan inte statsministern göra. Reinfeldt visar än en gång att han inte kan fungera som ledare för ens sin egen regering. Hur ska han då tro att han kan behålla förtroendet för sin regerings politik när han inte kan klara att hålla en klar linje ens på borgerlig hemmaplansfråga som försvars- och säkerhetspolitiken.

 

Så vad kan Reinfeldt göra. Egentligen inte mycket. Han kan knappast byta ut sin försvarsminister efter mindre än ett år på sin post. Han kan knappast gå in och korrigera politiken då det vore att sätta sig på sin egen minister. Hur han än gör så kommer Reinfeldt att utmana delar av sitt eget parti.

 

Förlorar högerregeringen valet 2010 så är Reinfeldts tid i rampljuset slut. Gammelmoderaterna kommer at göra processen med de s.k. nya moderaterna kort. Sanna mina ord, Reinfeldt håller på att bli en ny Yngve Holmberg. Finns det någon konsultjänst i Houston ledig?

 

 

www.kulturochpolitik.se

Dagens Foto

www.ordochkultur.se


Kommentarer
Postat av: [email protected]

Bra jobbat regeringen.



Ni lyckades få folket och tappat förtroendet för er.



Nu behöver bara folket enas sedan inför vi direkt demokrati.



2008-09-10 @ 16:20:13

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0