Countrymusikens heliga graal

Tänk er att man skulle hitta över 50 tidigare okända inspelningar med Elvis från hans tidiga år. 54 inspelningar av högsta kvalitet gjorda för USA-radion, bortglömda och därför ohörda i över ett halvt sekel. Omöjligt säger du. Ja kanske, troligtvis kommer det aldrig att ske.

 

Men att hitta drygt 50 inspelning med den moderna countrymusikens fader Hank Williams är som att hitta den heliga gralen. Time-Life har skaffat sig rättigheterna till inspelningarna och en första av vad som enligt uppgift skall bli flera boxar har släppts. 54 låtar som spelades för den lokala radiostationen WSM i mellanvästern. Inspelningarna var en del av de radioshower som sändes på mornarna mellan 7.15-7.30 när bönderna hade mjölkat och skulle äta lite frukost.

 

 

Ljudkvaliteten är helt lysande med tanke på att acetaterna har legat undangömda mer än 50 år. De spelades nämligen in 1951 och ingen har hört dem sedan dess. Hank Williams och hans band är oftast på gott humör och gör sina inspelningar så seriöst som möjligt.

 

Vad får vi höra då? Naturligtvis Hanks hits vid den tiden; Hey Good Lookin´, och Cold, Cold Heart bl.a. men också gospel och standardlåtar. Ganska många covers som en lysande version av Cold Water, och Moon Mullicans I´ll Sail My Ship Alone för att nämna några.

 

Hank Williams var kanske den störste i countrymusikens historia. I vart fall har han varit den mest inflytelserike. Hans påverkan på amerikansk country, root-musik, americana och även rockmusik går inte att underskatta. Att då få höra över 50 nya inspelningar är en makalös upplevelse. Den som har minsta intresse av americana bör skaffa fram den här boxen.

 

www.kulturochpolitik.se

Dagens foto

www.ordochkultur.se

 

Glöm inte ”UPPROP FÖR EN PROGRESSIV KULTURPOLITIK


Kommentarer
Postat av: Anonym

hej!

kan bara hålla med, vilken musikskatt han lämnat efter sig, makalöst vad han hann med mycket under sin endast 6 år korta karriär hälsningar från Brålanda countryklubb

2009-05-27 @ 17:17:05

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0