Borgerlig remake av 90-talets misslyckande

Säga vad man vill om regeringen, generös är den. Det är också lätt att vara generös med andras pengar. I går skänkte den i praktiken bort 50 miljarder till bankerna. Räddningsoperationerna för att rädda finanssystemet har redan kostat osannolika summor och staten har inte skaffat sig varken garantier eller inflytande för de pengarna. (Se dagens ledare i Aftonbladet.)

 

När samma sak skedde i höstas i Storbritannien så tog den engelska regeringen aktier som säkerhet i storbankerna. Alltså, i princip så nationaliserade man banksystemet på de brittiska öarna.

 

Jag befann mig London dessa turbulenta dagar och vid en intervju gjorde med brittiska TUC:s (motsvarigheten till LO) ordförande Brendan Barber så svarade han på frågan vad hans uppfattning var att premiärminister Gordon Brown skulle göra med sitt nya bankinnehav.

 

- Behåll, lämna inte tillbaka det!, Barbers tydliga budskap.

 

I Sverige är det ganska tyst. Det är ingen kritik mot hur regeringen sköter krisen, tvärtom av någon konstig anledning får de beröm. T.o.m. när man som igår skänker bort 50 miljarder till bankerna utan att säkra skattebetalarnas pengar på något sätt.

 

Hjärnan bakom detta är givetvis Anders Borg och hans handgångne man Mats Odell. Den ideologiska käpphästen är att staten inte ska äga eller ha inflytande över företag. En ideologisk käpphäst som har blivit fundamentet för att sälja ut och privatisera statliga företag.

 

På något sätt är det en känsla av deja vu det som sker nu. Den förra borgerliga regeringens katastrof upprepas på nytt. Det är inte deras fel att det blir kris i kapitalismen men det är deras ansvar att det inte hanteras och möts på ett sätt som minimerar skadeverkningarna. Det är helt enkelt så att borgerliga politiker med sina ideologiska käpphästar som förvärrar krisen.

 

1990-talets borgerliga misskötsel av politiken och ekonomin har fått sin remake under Reinfeldt. Det är lätt att regera när det går som på räls och högkonjunkturen är idiotstark. Måttet på regeringsförmågan mäts istället när det tar emot och problemen hopar sig. Och det klarade inte regeringen Bildt och inte nu heller missmodets ministär Reinfeldt.

 

www.kulturochpolitik.se

Dagens foto

www.ordochkultur.se

 


Kommentarer
Postat av: Stig-Björn Ljunggren

Är det inte ett lån? Skänker de verkligen bort pengarna?

Och varken du eller ledaren i Aftonbladet talar om att Alliansen ställer krav på att bonusar etc ska bort under en tid framöver.

Men jag håller i övrigt med om att det går att ställa tuffare krav på bankerna och kreditinstituten. Det är också lite märklgit att staten samtidigt säljer ut Nordea och SBAB. Det är faktiskt lite parodiskt.

2009-02-04 @ 16:40:14
URL: http://www.ljunggren.com
Postat av: Staffan Svärd

Jag har en minnesbild av att det för något år sedan presenterades material som visade på att staten hämtade hem större delen av det stöd som betalades ut vid 90-talets kris.

Men nog skulle ett aktieinnehav kunna vara tydligare att markera statens insats.

Moderaten Anders Borg medverkade i ett radioprogram på onsdagseftermiddagen och redogjorde väl för sin moderata syn i frågan. Han fortsatte den helt ofarliga mediefrågan - bort med bonusar och annan överersättning. En attack mot avtalsfriheten kring lön och andra anställningsvillkor!

2009-02-04 @ 22:35:48
URL: http://www.s-info.se/staffan
Postat av: Johan Pettersson

De ger ju inte bort några pengar. De lånar ut pengar för att bankerna ska kunna låna ut till företag. Eller?

Och de ställer krav på bankerna.

Att köpa SAAB eller Volvo som Sahlin inte förkastat vore att kasta pengarna i sjön.

2009-02-05 @ 09:23:54
Postat av: Ingemar E. L. Göransson

När man gjorde samma sak i UK så krävde regeringen aktier i säkerhet. Här kräver Borg och Odell inget i säkerhet. Jag kan inte gå till banken ock säga jag vill ha 1 mille annars går jag i KK. De skulle skratta på sig.

Det är säkerligen vad bankerna gör nu. De skrattar hela vägen till banken. De har lyckats få staten att utan säkerheter eller något annat i praktiken skänka bort miljarder.

2009-02-05 @ 11:42:53
URL: http://ingemarsblogg.webblogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0