Dags för ett kulturuppror!

Dagen efter kulturutredningen blev offentlig så har det varit olika uppfattningar om vad som var bra och eller dåligt.

 

Vad som förvånar är att ingen har hittills observerar det totalt klass-, köns- och etniskt befriade perspektivet som utredningen har. Jag skrev om detta igår men det är få om ingen som har noterat hur ojämlikt som kultur konsumeras och produceras i detta land.

 

Medan utredningen har sitt myndighetsperspektiv så undgår den sannskyldigt det faktum att LO-kollektivet läser mindre, går på teater mindre, besöker museer eller på andra sätt nås av kulturen.

 

Tyvärr är det likaså att arbetarrörelsens organisationer har sakta men säkert förändrat sin kulturbevakning till minimum. Det drabbar naturligtvis LO-medlemmarna, gapet mellan män och kvinnor ökar och icke-infödda svenskar som nås av kulturen i än mindre grad än tidigare. Klyftorna kommer att öka med de förslag som regeringen kommer med. Gapet mellan kulturlivet och de ”kulturfattiga” kommer att öka likaså den klassbundna underrepresentationen vad det gäller kulturkonsumtion och kulturproduktion att öka.

 

Av den anledningen har jag tagit initiativet att på www.facebook.com  starta ett ”Upprop för en progressiv kulturpolitik”.

Parallellt har samma upprop startat som en namninsamling på nätet http://www.emot.se/namnlistor/62/.

Skriv på och sprid vidare så vi kan visa att kulturintresset fortfarande lever och vi inte accepterar en kulturpolitik som handlar om myndighetsutövning eller mecenaters välvilja!


www.kulturochpolitik.se

Dagens foto

www.ordochkultur.se


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0