Det irländska "undret" har kraschat!

- Är det ingen som har något jobb?, var sonens spontana kommentar när vi igår gick på Grafton här i Dublin. Massor av folk mitt på da´n som var ute och shoppade och flanerade i årets första vårväder. Det fanns faktiskt ett uns av sanning i hans undran. Finanskrisen och den djupa ekonomiska krisen har gjort drygt 200.000 irländare arbetslösa sedan oktober månad. Det irländska arbetsmarknadsundret har helt enkelt tvärnitat och människor har åkt ut från sina jobb på dagen i praktiken.

 

Borgerliga politiker i Sverige brukar framhålla Irland som ett mönster för arbetsmarknaden. Lätt att få jobb (dåliga löner och få rättigheter talar de inte om däremot) men lätt också att få nytt jobb om man förlorar det gamla. Visst, så var det när det var högkonjunktur men nu finns det inga nya jobb att gå till. Tvärtom alltfler förlorar sina jobb dagligen på den gröna ön.

 

Det är dyrt också, fruktansvärt dyrt. En pizza kostar gott och väl 120-150 kr. En pint en 50-lapp. Kort sagt Dublin och Irland är ett dyrt ställe och när du på köpet inte har några a-kassor värda namnet blir arbetslösheten ett reellt hot för var och en. Enligt dagstidningarna här så är risken stor att arbetslösheten når det för Irland magiska 400.000-strecket.

 

På lördag anordnar irländska n en landsomfattande manifestation mot krisen och regeringens handlag med den. Idag kom också uppgifter om att arbetslöshetsersättningarna kommer att sänkas och socialbidragen dras ner. Regeringens egna utredare säger att krisen är den värsta som Irland har upplevt på årtionden.

 

Om det nu är vår i luften så blåser det förbaskat kallt kring Irlands löntagare och nu mobiliserar facken gentemot högerpolitiken. Den irländska förebilden för hur bra det är med en okontrollerad och oreglerad marknadsekonomi har fått sig en ordentlig snyting och der är frågan om någon förutom några fundamentalistiska centerpartister på Stureplan tror på sina egna myter längre.

 

För övrigt:

Protestera mot regeringens kulturutredning skriv på uppropet för en progressiv kulturpolitik!

Till sist:

Kommer i kväll näringsminister ”Bäverkvinnan” Olofsson bli den som slaktar svenskt fordonsindustri?

 

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0