Nyliberalismens brott

Det kan knappast vara lätt att vara av nyliberal tro idag. Jag skriver inte uppfattning, övertygelse eller ideologi utan av tro. För nyliberalismen är inget annat än en religiös tro för den har inget med ekonomi och politik att göra egentligen.

 

Nyliberalerna har ställt upp alla upptänkliga postulat som alla kan sammanfattas i tron på den oreglerade marknaden, den otyglade kapitalismen. En tro där mammon ersatt humanism, förstånd, kunskap och historisk erfarenhet. Detta oavsett konsekvenserna för de samhällen som har getts deras ”behandling”. Det var Chile där demokratin krossades till förmån för Pinochet-fascismen. Det var USA under Reagan som la grunden för det vansinne som är den nuvarande finanskrisen och den djupa kapitalistiska överproduktionskris som är resultatet av ett finanssystem som har fått löpa amok.

 

Vem som har fått betala är löntagarna, de fattigaste, de utan socialt skyddsnät, de arbetslösa, de ”working poor”, kort sagt alla utan de som har kapat och stulit rikedomarna som andra producerat under USA och industrivärldens långa högkonjunktur som slarvats bort i bonusar, krig och ohämmade aktieutdelningar.

 

Idag säger de trovissa, de fundamentalistiska ekonomerna att det var för mycket av regleringar fortfarande. Nyliberalernas brott, deras förskingring, deras förödelse som har ödelagt ekonomier och livet för miljoner människor är oförlåtligt.

 

1930-talets världskris ledde till krig. Vad den nuvarande krisen kommer att leda till vet ingen ännu. Riskerna med den självgående krisen kommer i alla fall att skapa massarbetslöshet, göra länder utfattiga och skapa en ekonomisk förödelse som kommer att ta år att reparera. Vad man kan hoppas är att den nyliberala fundamentalismen ska i alla fall vara så omöjlig rent politisk sett för all framtid.

 

www.kulturochpolitik.se

Dagens foto

www.ordochkultur.se

 

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0