Taktiskt rävspel modell Reinfeldt

I dagens Östgöta Correspondenten slår ledarskribenten knut på sig själv i sin önskan att positivt tolka regeringen Reinfeldts taktiska dribblande kring kärnkraften. Skrivarkulien kritiserar oppositionen och främst Mona Sahlin för att hon inte tillmötesgår majoritet av LO-förbund i deras uppfattning om kärnkraften. Då ska man observera att det är samma ledarskribenter som allt som oftast beskyller (S) för att gå LO:s ärenden som nu med glatt mod och utan den minsta rodnad på de ungdomliga kinderna beskyller (S) och Sahlin att svika LO!

 

Logik och konsekvens är inte borgerliga ledarskribenters starkaste gren. Det i sak inte någon större nyhet att kärnkraftverken får byta ut nedslitna delar eller uppgradera. Det gör de faktiskt redan, vad vi istället får se är ett moderatdirigerat taktiskt spel för att måla in oppositionen i ett hörn där de framstår som regeringsodugliga. Och vilken fråga är mer lämplig än kärnkraften där både (MP) och (V) vidhåller sitt i många stycken obegripliga motstånd. Ett motstånd som är baserat på en folkomröstning där en tredjedel av de röstande numera är både döda och begravna.

 

Regering Reinfeldt och kärnkraften är istället ett exempel på hur taktik får en allt större vikt framför politiska mål och politiska visioner. Högern bygger snarare sin politik på att vara taktiska i kampen om makten och härligheten. Det får ibland närmast löjeväckande proportioner som i frågan kring kärnkraften. Egentligen har regeringen godkänt något som redan är rutin och normal drift – utslitna och förbrukade delar byts ut p.g.a. säkerheten. Ingen ”big deal” men man lyckades lura in oppositionen i fällan och därmed står Sahlin och övriga i oppositionen i en sämre dager än behövligt.

 

Vi kommer att se allt mer av detta taktiska spel ju mer gapet mellan regering och opposition krymper och ju närmare vi kommer valdagen. De som inbillar sig att valet är klart och en vänstermajoritet är säkrad i riksdagen från 2010 bör nog tänka sig för en än gång. (Jag vill egentligen inte säga ”vad var det jag sa”!)

 

23 år av saknad

I dag är det 23 år sedan Olof Palme mördades på öppen gata. Det är 23 år som förändrat Sverige från vad i backspegel framstår som ett hyfsat jämlikt och rättvisst samhälle till en marknadsplats där allt är till salu. Olof skulle vända sig i sin grav om han såg eländet av i dag.

 

I dag är därför nedanstående ord av Palme mer aktuella än någonsin:

"Vi avvisar en konservativ, för att inte säga reaktionär ideologi som hänvisar människan att ensam kämpa ed marknadskrafterna, att ensam söka bemästra de sociala konsekvenserna av teknikens utveckling, att hoppas att det ändå finns plats i arbetslivet och i samhället när de drabbas av sjukdom och arbetslöshet. Ty detta är verkligheten bakom det dunkla talet om friheten förkvävs i ett samhälle där människorna tar ansvar för varandra. Denna konservatism skulle innebära att människorna förskansar sig bakom en egen vall till skydd för sig själva och sina närmaste. Det skulle bli ett slutet och kallt samhälle, präglat av konkurrans och materialism. Spelrummet skulle öka för dem som har makt och ekonomiska resurser. För oss är solidariteten en väg att frigöra människans handlingskraft och skaparvilja. Därför vill vi satsa på gemenskap i samhället och solidaritet mellan alla medborgare. Herr talman, vi bör inte enbart ställa frågan: Vad kan jag göra för mig själv. Vi bör ställa frågan: Vad kan vi göra för varandra"


(Riksdagens remissdebatt 31/ 1 1973 från Antman-Schori Olof Palme den gränslöse reformisten Tidens Förlag 1996 sid 93)

 

 

Glöm inte att ”UPPROP FÖR EN PROGRESSIV KULTURPOLITIK”!

 

www.kulturochpolitik.se

Dagens Foto

www.ordochkultur.se


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0