100 miljoner till LO för Aftonbladetaktierna

LO säljer sina aktier i Aftonbladet till Schibsted (förutom 9 %) och får i o för sig veto mot vissa tillsättningar. För detta lär väl LO få ett stort antal goa miljoner. Enligt Gunnar Strömblad, styrelseordförande för Schipsted Sverige får LO ca 100 miljoner för sitt innehav. Uppgiften har undertecknad fått i en telefonintervju nu under eftermiddagen. Siffran har inte gått att få bekräftat direkt från LO som dock uppger att detta möjliggör nya satsningar på opinionsbildningens område. Men det fanns ju resurser innan genom de 700-800 miljoner som fanns organisationens mediafond, medel som inte har använts utan bara suttit kvar på banken.

 

LO har inte varit speciellt aktiva i sitt opinionsbildande arbete på flera år utan mest varit passiva och i den mån organisationen har bedrivet någon opinionsbildning har den varit på andras villkor, dvs. väntat på att få in sina debattartiklar i SvD och DN, dyrbara trycksaker som samlat damm på LO-distribution i Sandviken och stortavlor i av reklambolag regisserade kampanjer.

 

LO som opinionsbildande kraft har försvagats betydligt under de senaste tio åren vilket också har lämnat fältet fritt för den borgerliga opinionsbildningen. Och inte minst gjort att Reinfeldt och den nya högern lämnats öppet fält när arbetarrörelsen i avsaknad av tidningar och andra media varit mäkta tyst.

 

Innebär LO:s nya miljoner för sina aktier i Aftonbladet att LO skärper sin opinionsbildning så är affären en bra sak för arbetarrörelsen men om pengarna hamnar på banken där de ängsligt vaktas liksom mediafonden då är det bara räknenissarna i arbetarrörelsen som kan glädja sig – hela vägen till banken.

 

www.kulturochpolitik.se

Veckans foto

www.ordochkultur.se

 


Kommentarer
Postat av: Mikael Larsson

Så det innebär att den sista kvällstidningen som varit lite vänster nu även den blir en borgerlig tidning?

2009-06-15 @ 16:51:11
Postat av: Ingemar E L Göransson

Svårt att bedöma men LO har enligt avtalet rätt att sätta veto mot vissa utnämningar men det är inte samma sak som när LO har haft rätt att tillsätta chef för ledarsidan, kultur och debattsidorna. Så visst det kan innebära vad du befarar.

2009-06-15 @ 16:54:25
URL: http://ingemarsblogg.webblogg.se/
Postat av: Heli

lite förenklad sanning att LO bara har handlat om att få in artiklar på Dn debatt osv - det är sådana enkla sanningar som kallas populism när andra använder sig av dem. Alla dessa konferenser inför och under pågående avtalsrörelser är ett exempel på motsatsen...det finns fler.Kritisk måste man få vara och ska man vara - men den får inte vara enögd...Det innebär dock inte att LO kan och måste bli bättre på opinionsbildning. Men samtidigt måste man vara klar över att LO inte kan göra mer än det förbunden ger dem mandat till....och därmed har ex medlemsvärvning - en av de viktigaste fackliga uppgifterna. inte varit något LO fått hålla på med innan senaste kongressen.

2009-06-15 @ 18:59:14
Postat av: Ingemar E L Göransson

Självklart är bilden förenklad. Men faktum är att jag fick det svaret av en ledande LO-företrädare när jag påpekade att LO syntes alltför lite i media. Vi har svårt att få in våra debattartiklar i SvD och DN så lite ligger det i min förenkling.

2009-06-15 @ 19:15:55
URL: http://ingemarsblogg.webblogg.se/
Postat av: Kerstin

Ska LO kanske lägga sig platt för borgerligheten framöver, göra som tidigare S och C, frigöra sig från sin sista tidning för att slippa intern kritik inför det slutliga stora omvändelsen - eller vad handlar det om?

2009-06-16 @ 04:14:45
URL: http://www.alba.nu/motvallsbloggen/
Postat av: Oscar Peterson

Sköt för LO att de nu får mer pengar. Wanja kostar ju c:a 70 000 kr per månad, så det kan behövas...

2009-06-16 @ 08:57:32
Postat av: Thomas

"Skönt för LO att de nu får mer pengar. Wanja kostar ju c:a 70 000 kr per månad, så det kan behövas..."Dessutom måste hon väl kompenseras för de styrelseuppdrag som hon tvingats/tvingas att överge? Någon dj-a ordning måste det ju vara?

2009-06-16 @ 23:28:15

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0