En pyrrus(s)eger

Diskussionerna efter EU-valet påminner om en mindre storm. Högern jublar över att EU-parlamentet blir än blåare medan vänstern får slicka såren efter ett förödande nederlag. Aldrig tidigare har vi sett hur vänstern (i mening socialdemokrater och vänsterpartier) misslyckats att visa på ett alternativ till högerns marknadsståndspolitik. Därigenom har vänstern samlat släppt högern i dess olika former till att bli dominerande i detta nya parlamentet.

 

Inte så att radikalare krafter i Europa inte bara misslyckats med att få sina väljare gå och rösta utan vänsterns politik har kommit till vägs ände. Inte i meningen att vänsterpolitik som alternativ är obsolet som vissa ledarskribenter inbillar sig utan för att vänsterns politik är otydlig och blivit de senaste decennierna alltmer anpassad till den inbilska medelklassens politiska agenda.

 

Detta är väldigt tydligt i Sverige där av någon märklig anledning Mona Sahlin jublar över partiets nederlag. För vad annat än ett nederlag är det när socialdemokraterna inte orkar mer än behålla väljarstödet från förra EU-valet samtidigt som landet befinner sig i den värsta ekonomiska krisen sedan 1929 med en hotande massarbetslöshet och en högerregering i Rosenbad.

 

Det är uppenbart att partiets sneglande på medelklassen i storstäderna är ett misslyckande eftersom (s) nu är fjärde största parti i Stockholm, backar i Malmö och håller knappt ställningarna i Göteborg. Partiet tappar också i 9 av landets 10 största städer. Detta samtidigt som valdeltagande ökar men det verkar helt ha hamnat i knät på Piratpartiet och i viss mån hos Sverigedemokraterna (drygt 7 % i Skåne). Vad som är tydligt att de som talat om ideologi har gått fram; viss mån (FP), (MP) och (PP). Övriga partiers räddhågsenhet har straffats sig med övertydlighet.

 

Vad som är intressant är att socialdemokraterna går framåt på orter som Piteå, Falköping, Tidaholm, Bromölla och större delen av Värmland. Det här är orter där socialdemokraterna fört en tydligt socialdemokratisk politik medan i storstäderna sneglande mot mitten har bestraffats med råge.

 

Det behövs mer av analys av valresultatet för att dra ordentliga slutsatser men Mona Sahlins jubel över den s.k. segern i valet kan inte annat betraktas som en förödande pyrrusseger – en sådan till och slaget är förlorat!

 

www.kulturochpolitik.se

Veckans foto

www.ordochkultur.se


Kommentarer
Postat av: Tord Oscarsson

Valet blev som du säger en stor framgång i delar av Sverige. I Västernorrland ökades S med 7,6 procent.Vi behöver alltså inte gräva ner oss i total depression men ta tag i problemen i storstäder. Jag tycker också det är onödigt att hacka på kamrater som gjorde vad de kunde i valrörelsen Reaktionerna på valkvällen kan delvis förklaras av att resultatet svajade under sammanräkningen. Nu kör vi vidare med inriktning på en helt annan mobilisering 2010.

2009-06-09 @ 11:42:04
Postat av: Christer E

Att S gått fram i norra Sverige kan säkerligen tillskrivas en enda orsak: Junilistans sammanbrott. S har helt enkelt fått tillbaks några av de röster de tappade 2004. Den "tydliga socialdemokratiska politiken" är nog mer ett önsketänkade.

2009-06-09 @ 13:35:49
Postat av: Ingemar E L Göransson

Tord, jag vet intte vem jag har hackat på. Om du menar Mona Sahlin så måste hon självklart hålla skenet uppe men jag kan knappast dela hennes uppfattning att socialdemokraterna uppnådde sina mål. De bör väl vara högre ställda än att hålla (M) ifrån att bli störst, hålla SD borta från parlamentet och hålla ställningarna själva.

Det måste vara ett fundamentalt fel i politiken i Stockholm och övriga storstäder när vi reduceras till 4 parti!

Min uppfattning är att sneglandet mot medelklassen är dubbelt fel; medelklassen är inte attraherad av socialdemokratisk politik framförallt när den blir borgerlig light och kärnväljarna jobbare, arbetslösa, ensamföräldrar, immigranter osv de som behöver (s)-politik istället straffar partiet genom att inte rösta eller rösta på SD

Partiet måste formulera en ideologiskt genomtänkt socialdemokratisk politik inte en mittenpolitik.

2009-06-09 @ 15:41:11
URL: http://ingemarsblogg.webblogg.se/
Postat av: Kerstin

Inte alls konstigt att högern, och framför allt extremhögern, går framåt i EU-valet, något som även högerpartierna borde beklaga men helt enligt mina förväntningar inte tycks göra. De som slagits ut och inte ser något parti som tar ställning för dem och deras välfärd, de slutar rösta. Numer har vi ju bara nyliberala partier i Europa och i Sverige. Vad är det för vits med att välja mellan X1 och X2?Ska vi gissa att valdeltagandet i Sverige också kommer att gå ner framöver, och ju snabbare desto ivrigare Sahlinskan blir att värva medeklassen i Stockholm.

2009-06-12 @ 01:13:26
URL: http://www.alba.nu/motvallsbloggen/
Postat av: Kerstin

PS:

Så läser jag att det faktiskt inte varit så att extremhögern gått framåt utan att de totalt sett förlorat flera mandat i Eu-parlamentet istället.

Media är fantastiska med att föra ut felaktig information. Det verkar vara vad de duger till idag.

2009-06-13 @ 00:09:21
URL: http://www.alba.nu/motvallsbloggen/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0