Stå upp för välfärdsstaten

”Konkurrensen har heller inte gett mer välfärdstjänster för pengarna. Tvärtom ser vi hur skattemedel förskingras då värdefull verksamhet skänks bort. Vi ser också hur privata företag gör miljonvinster genom att driva verksamheten på entreprenad. De präglas inte heller alltid av ordning och reda. Kommunal Stockholms läns kartläggning av företag i Nacka visade att många saknar kollektivavtal och ekonomiska oegentligheter förekommer.”


Den som skriver detta är kommunalaren Lena Ericson Höjer. Hon är studieorganisatör och styrelseledamot i Kommunal Stockholm Västra. I en debattartikel i senaste Kommunalarbetaren riktar hon kritik mot sitt eget förbund syn på privatiseringar och det fåfänga hopp om att kommunalarna skulle få bättre villkor med fler arbetsgivare.

 

Norska Kommunal har också insett att de nyliberala drömmarna om privatiseringarna som ett verktyg att riva ner den gemensamma välfärdsstaten. Samma sak med brittiska RMT där deras ordförande Bob Crow menade i en intervju med undertecknad att facket måste motsätta sig alla privatiseringar av välfärdstjänster och offentligt ägda företag och verksamheter då privatiseringar innebär försämringar både för brukare och personal.

 

Privatiseringspolitiken har direkt samband eller koppling till nyliberala kapitalisering av samhället. Högerns önskan om att rulla tillbaka det solidariska samhället till förmån för egoism och vinsthunger. På flera håll i världen växer det fram ett motstånd mot nyliberalismens doktriner. I Norge har Kommunal tillsammans med andra förbund bildat ”For velferdstaten” och i Storbritannien har RMT ökat med sitt medlemsantal 50 % på ett fåtal år.

 

Det är dags kritikerna här hemma att skärpa sin kritik mot drygt 25 år högerhegemoni i den politiska debatten, I den kritiken har facket en speciellt ansvar. När kommer Kommunal, LO och övriga att ta det?

 

www.kulturochpolitik.se

Veckans foto

www.ordochkultur.se


Kommentarer
Postat av: Nosententia

Bra inlägg. Verkligen på tiden att stoppa privatiseringarna. När ska svenska facket ta efter det norska istället för att försöka göra socialdemokraterna tillfreds samtidigt som socialdemokratisk politik blir alltmer liberal?

2009-06-24 @ 13:25:12
URL: http://nosententia.blogspot.com/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0