Arbetsgivarna och regeringen fick som de ville - inget nytt huvudavtal
Enligt tidningsuppgifter i eftermiddag har förhandlingarna om ett nytt huvudavtal på arbetsmarknaden havererat. Arbetsgivarna har inte fått igenom de stora förändringar de har velat ha när det gäller turordningar och inte fått igenom de begränsningar när det gällt konflikträtten.
Det förvånar inte ett dugg att huvudavtalet inte blev en tumme ens. De fackliga företrädarna har försökt att gå arbetsgivarna till mötes på det ena området efter det andra för att få fram ett nytt huvudavtal som skulle ersätta det från 1938 år ännu gällande Saltsjöbadsavtalet.
Egentligen så ville nog inte arbetsgivarna inte ha något nytt avtal för de har en annan strategi i bakfickan. Det ringar ganska falskt i öronen också att höra Sven Otto Littorin beklaga att parterna inte kunde komma till ett nytt avtal.
Varför? Jo det stämmer perfekt med den strategi som högern har för att förändra Sverige. Man började med att haverera a-kassan för att försvaga facken i medvetenhet om en försvagad fackföreningsrörelse innebär en försvagad arbetarrörelse och därmed en svagare socialdemokrati.
Reinfeldt & Co. har istället siktet istället på att vinna makten i valet 2010 för att då i steg två i deras strategi för att förvandla Sverige till en marknadsplats där löntagarna har ringa inflytande och socialdemokratin ställs utanför den politiska makten för en lång tid.
Nu kan regeringen Reinfeldt med emfas och fejkad sorg i rösten efter valet 2010 meddela eftersom inte parterna kan lösa sina egna problem måste lagstiftning till och presentera en lag som förbjuder sympatiåtgärder, olagligförklarar krav på kollektivavtal på arbetsplatser utan fackliga medlemmar och politiskt beslutade minimilöner.
Och, på vems önskelista stod det överst – arbetsgivarnas och nu kommer högern att verkställa beställningen. Förhandlingarna om ett nytt huvudavtal var inget annat ett spel för opinionen. Facket står med Svarte Petter och alliansen, högern och näringslivet vann. Vem sa att Maggie Thatcher var död?
GLÖM INTE ATT SKRIVA PÅ ”UPPROP FÖR EN PROGRESSIV KULTURPOLITIK” !
Bra, då kanske vi slipper ha dom sämsta anställningsvillkoren i EU. Nu kan man sparka folk efter behag. Det kostar ingenting.
Nu tror jag emil har missuppfattat LAS, den skyddar istället dig i din anställning. vad som kan komma ur detta är att vi får en press på lönerna generellt neråt genom att statligt reglerade minimilöner innebär försvagade kollektivavtal och på sikt sämre arbetsvillkor.