Thåström har skapat en klassiker

CD:n är svart. Musiken är sedvanligt mörk. T.o.m. fotona är i dissonans på omslaget. Hela den nya plattan präglas av alienation, dystopisk melankoli och utanförskap. Inte ett politiskt utanförskap utan i dess riktiga bemärkelse; särlingens utanförskap, den självvalda isolationen från en oförstående värld.

 

Så här kan man beskriva Thåströms nya. Det första vi kan konstatera är att den är en naturlig fortsättning på 2007 års mästerverk Sällskapet. Vi möter på nytt Thåströms tunga musik med en bas som vandrar genom märg och ben. Men det finns en skirhet som tyder på en oerhörd sårbarhet. Musiken invaderar och röjer väg för reflektioner om uppväxt, hågkomster och kärlek.

 

Det är inte uppsluppet, nej det är ju Thåström, men det är med äkta känsla och intensitet som för tankarna till ett skrämmande och mytiskt landskap som finns ingenstans och överallt. Thåströms melankoli, hans cynism, hans utanförskaps och hans alienerade verklighet. det här en vuxen, medelålders mans tidiga bokslut över sitt liv fram till nuet.

 

Det är naket, det är gitarrer så låter nästan som en vinkelslip i ”Kort biografi med litet testamente”. Kärleksfulla sånger som  ”Linnéa”, ”Kärleken är för dom” och ”Men bara om min älskade väntar” får samma svärta som bara Thåström kan ge det vackraste förhållande.

 

Nyckelspåret är ”kort Biografi med litet testamente” – ett magiskt nummer som tar grepp om lyssnaren och sedan släpps inte greppet någon gång så länge plattan pågår. Den tunga och distade musiken vägrar lämna någon oberörd.

 

Produktion av Ulf ”Rockis” Ivarsson och i vissa fall Niklas Hellberg liksom mixningen är mästerlig. Detta liksom hela plattan – en blivande klassiker.

 

Thåström ska ut på turné nu och lansera sin nya platta. Den 27 mars spelar han i Linköping. Det är något att se fram mot – jag lovar om det blir i nivå med ”Kärlek är för dom” blir det oförglömligt!

 

www.kulturochpolitik.se

Dagens foto

www.ordochkultur.se


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0