Agenda: oppositionen är alternativet till högern

Partiledardebatten i Agenda var ett fall framåt för oppositionen mot högerns regeringspolitik. För första gången framstod oppositionen som ett vänsteralternativ. De tre på vänsterkanten; Sahlin Wetterstrand och Ohly framstod som mer samspelta i sin opposition mot den politik som nu håller på att splittra det svenska samhället än mer än någonsin i modern tid.

 

Självklarheter som att pensioner inte skall betala straffskatt eller att arbetslösa skall tvingas från hem och hus när arbetslöshetsspöket grinar fick tydliga signaler att det är en politik som skall ändras om det blir regeringsskifte om drygt ett år. Ett tydligt och välkommet besked som bl.a. upprör högerpolitikens kolportör Expressen till den milda grad att de nästan kvävs i sin upprördhet i dagens ledare.

 

Självklart kommer högerns politik att kosta när en mer rättvis politik skall praktiseras. Det kommer att kosta skattehöjningar men med tanke på de ca 200 miljarder som den sittande högern har dragit undan från skattebasen så vad kan väntas om det skall finnas någon möjlighet att täta de av högern skapade ökade klyftorna.

 

Rättvisa är aldrig gratis och inte heller solidaritet. Det ligger i dess natur att fördelningspolitik måste ha en förlorare och en vinnare. Men den stora vinnaren är samhället, vårt gemensamma samhälle, där sammanhållningen ges en möjlighet ånyo. Högerns egoism har haft sin tid men den kan mycket väl vara slut nu.

 

Sverige är en av de sista nyliberala bastionerna i västvärlden. När de flesta andra regeringar på ett eller annat sätt pläderar för inskränkningar och regleringar av kapitalismen så ställer sig regeringen Reinfeldt utanför dessa strävanden i sällskap med rövarbaronerna i Ryssland och Kina. Ett sällskap som borde kännas tveksamt även för borgerliga politiker som vår höger här hemma.

 

www.kulturochpolitik.se

Veckans foto

www.ordochkultur.se

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0