Calmfors förstår sig inte på högerns politik

Visst är det synd om ”Tofsen” Anders Borg. I går fick han på tafsen (ursäkta vitsen) av sitt egna ekonomiska råd då professor Calmfors sågade regeringens krispolitik, eller rättare regeringens totala brist på krispolitik. Calmfors och de andra nationalekonomerna menade att den rätta politiken idag för att inte det ska gå helt åt helsicke är att spå på ekonomin med 15 miljarder i år och 30 miljarder nästa år.

 

Pengarna skulle inte gå skattesänkningar som man kanske kunde vänta sig utan till höjd a-kassa, förstärka kommunernas ekonomi osv. förslag som starkt påminner om de av högerblaskorna SvD och DN utskällda socialdemokratiska förslagen.

 

Konjunkturinstitutet kom för någon vecka med liknade tankar så nu är regeringen förbaskat ensam om sin uppfattning. När t.o.m. Calmfors och hans kollegor vill tillfälligt höja taket för statens utgifter så är regeringens ideologiska renlärighet utsatt för en veritabel storm av kritik för sin saktfärdighet och passivitet.

 

Men är det verkligen saktfärdighet och passivitet eller är det medveten politik från Anders Borg med ett väl uttänkt och kalkylerat syfte.

 

Låt oss fundera på vad är högerregeringens syfte, vad vill de uppnå. De vill helt enkelt göra en ”thatcher” i Sverige. Dvs. deras syfte är att förändra välfärdsstaten till en välståndsstat för de som är enligt deras sätt att se det är förtjänta därav. Med andra ord en välståndsstat för över- och medelklass och då särskilt i storstäderna.

 

För att lyckas krävs en väsentligt svagare arbetarrörelse och det kan bara uppnås om fackföreningsrörelsen försvagas. Och med det resonemanget blir den s.k. passiviteten förstålig. Den blir t.o.m. ur Borgs perspektiv en klok politik. Om arbetslösheten får galoppera upp i höjderna försvagas facken och får stora problem att klara inte bara sitt fackliga uppdrag utan också försvagas i politiskt hänseende. En av arbetslöshetschock försvagad fackföreningsrörelse innebär ett försvagat socialdemokratiskt parti.

 

Om facken får händerna fulla med att behålla sina medlemmar p.g.a. arbetslösheten, t.o.m. massarbetslöshet, gör att det blir svårare att försvara och argumentera för bandet socialdemokraterna och facket. En thatcher, en försvagad arbetarrörelse, en försvagad opposition mot högerns politik.

 

M.a.o. sett ur ett borgerligt strategiskt perspektiv är regeringens politik väl genomtänkt och följer en uppgjord strategi där arbetslösheten blir ett viktigt verktyg i högerns genomförande av sin thatcherisering av Sverige. En hög arbetslöshet blir helt enkelt en bra politik sett ur regeringens perspektiv.

 

www.kulturochpolitik.se

Veckans foto

www.ordochkultur.se

 

 


Kommentarer
Postat av: Kerstin

Klart att regeringen och Borg vet precis vad den gör. Man tackar Gud, religiösa eller inte, för tillfället, krisen, och genomför precis den politik man vill genomföra, för att få exakt det samhälle de vill ha, ett rejält gammaldas "hederligt" klassamhälle utan trygghetssystem, men en minimal offentlig sektor, med usla löner för många människor och med totalt segregerade skolor.

2009-05-13 @ 03:06:55
URL: http://www.alba.nu/motvallsbloggen/
Postat av: Ingemar E. L. Göransson

Kerstin, du har uppfattat samma som jag uppenbarligen. Tyvärr har inte alla det, särskilt de som borde förstå.

Jag sitter just nu på Arlanda och läser att av regeringens 28 miljarder i deras bilpaket har endast 2 används. Vidare har de 5 miljarder som skulle vara för att underleverantörer skulle överleva lämnats orörda. Orsak regeringen ställer sådana orimliga krav på industrin att ingen kan söka pengarna.

Regeringen är industrifientlig, inget tu tal om det. man vill uttnyttja krisen för att knäcka arbetarröreslen för att skapa sitt konkurrans marknadsliberala lyckorike. Vem får betala+ Vanliga löntagare, pensionärer, arbetslösa och sjuka!

2009-05-13 @ 11:16:55
URL: http://ingemarsblogg.webblogg.se/
Postat av: Kerstin

Ja - suck! Och denna regering röstade majoriteten på i förra valet. Det måste betyda att skolan varit usel de senaste 15 åren!

2009-05-14 @ 01:09:17
URL: http://www.alba.nu/motvallsbloggen/
Postat av: Joakim

politik hit och dit!

2009-05-14 @ 01:15:36
URL: http://joakimforsberg.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0