John Coltrane - en introduktion
För några år sedan skrev jag en introduktion till Miles Davis för nybörjare. En av de musiker som stod Miles närmast och som han hade en omfattande samarbete med under många år var John Coltrane.
Tänkte nu försöka ge en introduktion för ”nybörjare” till denne särling och genialiske ensamme vandrare i jazzens värld.
John Coltrane föddes 1926 och dog drygt 40 år gammal 1967. Coltrane började sin musikerbana redan 1946 som medlem av Miles Davis band. Coltrane skulle senare få sparken på grund av sitt accelererande heroinmissbruk.
Coltrane var en sökare, han var mer av en musikalisk filosof kan man säga som skapade jazzmusik som blev allt mer svåråtkomlig för den som inte var känslomässigt mottaglig för hans tonspråk.
För mig har Coltrane varit en lisa för själen i mörka stunder i livet. Han har fungerat som en helande kraft när energin har ebbat ut och hans musik har givet upplevelser och ett djup som fp musiker oavsett genre har kunnat förmedla. Vid sidan av Miles Davis och några få andra är Coltrane en av jazzens största och kanske den störste bland innovatörerna när det gällt att utveckla jazzen till en konstart.
Här är några tips på plattor som är värda att stifta bekantskap med för den som inte lyssnat på Coltrane tidigare. Han var oerhört produktiv (fullständig diskografi finns här) men här kommer några få exempel:
Förutom hans samarbete med Miles Davis (se länk)
Hans egensinniga utveckling fick först utrymme på Atlantic kring 1960 där han gjorde ett antal lysande plattor. (Hans samlade inspelningar på Atlantic finns i på en Box som Rhino/Atlantic gav ut 1995.)
My Favorite Things (Atlantic 1960)
Ole´ (Atlantic 1961)
Coltrane Plays The Blues (Atlantic 1960)
Tre fantastiska plattor som både kritiker och publiks uppskattning. Fortfarande dock förhållandevis ”normal” modern jazz. Den som gillar Miles Davis under samma period kan utan problem lyssna på Coltrane med stor glädje och behållning.
1961 bytte han bolag och skrev på för Impulse! Som var ABC-Paramounts jazzetikett. Här kom Coltranes musik att utvecklas i allt mer avant-gardistisk väg. Hans musik blev allt mer själslig och för många allt svårare att förstå och då även ta till sig.
A Love Supreme (Impulse 1964)
Coltranes mästerverk. Ett mästerstycke i skönhet och själslig närvaro. Skivan är en vandring i plågad människas inre som inte finns motsvarighet kanske i hela moderna musiken. A Love Supreme är så överlägsen det mesta som har komponerats eller spelats in under hela 1900-talet som gör allt jämförelser blir meningslösa.
Expression (Impulse 1967)
Kom som postumt som en epitaf över John Coltrane bara någon månad efter hans tragiska bortgång i levercancer sommaren 1967. Det var också den första platta jag köpte med Coltrane. Spåret ”Ogunde” har samma skönhet som nästan når upp till A Love Supremes sökande.
Thelonious Monk Quartet with John Coltrane Complete Live At The Five Spots ( Gambit 2006)
Till sist det fanns ett rykte om att de konserter som Coltrane gjorde 1958 ihop med Thelonius Monks kvartett hade spalts in. Det var ett rykte som tidigt blev bekräftat men på grund av kontraktsskäl och det faktum att tejperna försvann hade få hopp om att få lyssna på spelningarna från New York-klubben The Five Spots. Så var det ända fram till 2006 då tejperna hittades, felmärkta på en vind. De kom som en dubbel-cd samma år.
”UPPROP FÖR EN PROGRESSIV KULTURPOLITIK”