Musik, musik och åter musik

Lördageftermiddag, städningen klar och maten aväten. Dags att skriva lite grand och eftersom det är lördag varför inte om några nyligen utkomna plattor som är väl värda att lyssna till. Allt med musik från 1940-talets R&B till nyutkomna och nyinspelad.


Green Day  “21st Century Breakdown” (Reprise)

Det tog fem år innan Green Day lyckades prestera en värdig uppföljare till ”American Idiot”. Den förra plattan var en svidande uppgörelse med Bush USA och det är väl ingen som vill påstå att 21st Century Breakdown är något annat än en politisk manifestation från det amerikanska punk och rackbandet. Rolling Stone skrev i sin recension att var t.o.m. ambitiös än förra plattan. Den som tog till sig "American Idiot" kommer att göra samma med "21st Century Breakdown" och dess civilisationskritik.

 

 

 

 

Bob Dylan ”Together Through Life” (Columbia)

På “Modern Times” som kom 2006 fanns en politisk nästan övertydlig kritik av Bushland  i exempelvis ”Working Man Blues # 2”. Samma övertydlighet finns inte på denna root-inspirerade platta med sina New Orleans-rytmer, dragspel och sväng. På ett sätt är den här ”Together Through Life” en mer Dylan-platta än den förra. Politiken finns där men den dylanska mystiken som lämnar mycket till lyssnarens fantasi är väsentligt mer närvarande. Särskilt intressant är den limiterade upplagan med en DVD där Roy Silver intervjuar Dylan – en upplevelse vill jag lova. (Också medföljer en CD med en sändning av Dylans radioshow samt en fullformatsaffisch.)

 

 

 

 

”Let´s Get The Party Rockin´ - The Brunswick 8400 Series” (GVC)

“Love Is A Waling Thing – The MGM 55000 Series” (GVC)

Två samlingar med svåråtkomlig R & B, gospel, doowop och ”black ballads”. Inspelningarna är från sent 1940-tal och tidigt 50-tal. Det mesta har varit oåtkomligt på CD förut utan har man villat komma över dessa ädelstenar har lyssnaren varit hänvisad till 78-or eller vinyl-bootlegs. engelska GVC har gjort en kulturgärning när de samlat hela MGM 55000 serien på en CD och Brunswicks 84000-serie till stor del. Vad får man sig till livs; grymt bra låtar som är ursprunget till 1950-talets R & R. Den som kan sitta still och lyssna på det här måste vara döv!

 

 

 

 

Alexis Korner´s Breakdown Group ”Blues From The Roundhouse” (GVC)

Det tog 50 år innan den här från 1957 utgivna debutplattan från engelsk R & B:s gudfaders kan äntligen bli tillgänglig för en bredare publik. Jag har sysslat med musik i snart 40 år på olika sätt, som samlare, handlare och samlare och lyssnare igen men har aldrig ens sett plattan. Orsaken är lätt att inse; den kom ut i 99 ex 1957 och endast en handfull existerar idag. Den är alltså brittisk blues heliga graal. Korner hade en förkärlek för country-blues och det här var skiffle-tidens UK. Det märks framförallt på en del av bonusspåren (21 stycken), men det är en uppseendeväckande bra platta med tanke på när och under vilka primitiva omständigheter den var inspelad. Än mer den stora behållningen är att engelsk munspelsblues mästare Cyril Davis får stort utrymme. Den förre hamnarbetaren som sedermera dog 1963 i cancer visar vilken mästare han var på sitt instrument.

 

 

 

 

Grateful Dead ”Winterland 1973 . The Complete Recordings” (Grateful Dead Productions/Rhino)

November 1973 spelade Grateful Dead tre dagar på San Franciscos ”Winterland”. Som vanligt bandade de allt och det är de dryga 9 timmar som nu har kommit ut på CD. Allt i lysande ljudkvalitet och den makalösa musikaliska vitalitet som The Dead besitter vid den här tiden. Bandet är efter Pigpens död på väg från den rena psychedelian till en ökad inspiration från amerikansk root-musik. Växelspelet mellan Jerry Garcias gitarr och Bob Weirs kompgitarr (världens bästa kompgitarrist?) är imponerande. Spelet inom bandet och dynamiken som skapas är utan motstycke i rockens historia. 9 timmar kan låta mycket men det är bara en härlig musikupplevelse med höjdpunkter som den 35 minuter långa Dark Star som får sin definitiva version här. Ingen av de tre konserterna från denna vinpinade novembervecka för drygt 30 år sedan är lika. Det är musikalitet på hög nivå! Boxen kommer att finnas tillgänglig vad jag förstår endast under en begränsad tid liksom den föregående ”Fillmore 1969”-boxen som idag byter ägare för makalösa pengar.

 

(Plattorna kan i vissa fall vara att hitta i Sverige men de finns på www. amazon.com.)

 

 

www.kulturochpolitik.se

Veckans foto

www.ordochkultur.se

 

 

 

 

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0