Arbetsmiljöverket: vinstermarginalerna går före arbetsmiljön

I måndags träffades en 25-årig anläggningsarbetare av en skopa som lossnade från en grävmaskin. Enligt Östgöta Correspondenten var hans tillstånd allvarligt i tisdags. Ytterligare en arbetsplatsolycka denna sommar med andra ord. En av många där arbetare kommer till allvarlig skada och antingen dör eller får men för livet.


Metro skrev i fredags en större artikel där man konstaterade att det är en dramatisk ökning av arbetsplatsolyckor under det senaste året. Ett exempel på den dramatiska ökningen är statistiken från byggindustrin där antalet dödsolyckor har ökat med 100 procent hittills jämfört med 2007. 12 byggjobbare har dött på jobbet första halvåret efter att legat still på mer beskedliga 6 under 2006 och 2007.

 

I Stockholm sker nu en allvarlig olycka varje dag. Sett i hela riket så har hittills 44 människor dött in arbetsplatsolyckor. Förra året dog 75 människor på jobbet varav 20 var under sommarmånaderna. Alltså det var säkerligen många sommarjobb som blev dödsfällor.


Arbetsmiljöverkets generaldirektör Mikael Sjöberg säger i en kommentar att ”det är av yttersta vikt att arbetsgivarna på ett seriöst sätt arbetar med att förebygga skador och olyckor”. Underförstått att arbetsgivarna inte alltid gör det. Catarina Edgar som är pressekreterare på Arbetsmiljöverket är klar sin syn på orsakerna till den dramatiska utvecklingen ”det handlar ofta om vinstmarginaler och att i snabbt i hård konkurrans vinna upphandlingar. Då kan företag åsidosätta säkerheten, trots att hög säkerhet på arbetsplatsen är deras skyldighet.”

 

Det är klara besked och tydlighet från den ansvariga myndigheten. Men kan också ana en uppgivenhet i verkets uttalande. För vad annars med tanke på den styvmoderliga behandling som verket fått av Littorins arbetsmarknadsdepartement. För regering är arbetsmiljö inget problem snarare ett en belastning för deras politik. Kort sagt en bra och säker arbetsmiljö är ett hinder enligt regeringen för nya jobb och i klartext företagens vinster.

 

Att arbete och andra löntagare kan förlora både liv och lem bekymrar regeringen mindre. Det är också märkligt hur tyst det varit från media men även från fackföreningsrörelsen under denna sommar då det varit så många allvarliga olyckor. Nu när semestrarna är slut så verkar dock som om intresset för att bevaka och ta upp debatten om arbetsplatsolyckorna och bristerna i arbetsmiljön.

 

Äntligen för det kan knappast vara så att frågan inte är av betydelse varken för samhällsdebatten eller fackföreningsrörelsen. Kan vi förvänta oss en höst där arbetsmiljön blir en central fråga i den offentliga debatten?!


(Tidigare skriva inlägg om arbetsmiljön och de ökade olyckorna finner du här; här; här; här; här; här; )


www.kulturochpolitik.se

Dagens Foto

www.ordochkultur.se

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0